szerző:
Eduline

A márciustól májusig, azaz a vizsgaidőszakig tartó időszakban több fiatal dolgozott. A kormány szerint a javuló eredmények az ő érdemük, a pénz nagy részét a programra az unió adta.

©

Évről évre egyre több fiatal vehet részt gyakornoki programokban, vagy kap állás-, illetve vállalkozási lehetőséget Magyarországon - nyilatkozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence.

A legfrissebb, 2016 II. negyedévi adatok alapján a 15-24 éves korosztály 13,3 százaléka munkanélküli, míg 2015-ben ez az arány 15,3 százalék volt, 2010-ben pedig 26,6 százalék, ami a KSH adatai alapján 5,8 százalékkal haladta meg az akkori uniós átlagot - idézte fel az államtitkár.

2016 első negyedévében az Európai Unióban a 25 év alatti munkanélküliek aránya 19,5 százalék, ami 5 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi magyarországi arány. Görögországban 50,9, Spanyolországban 46,5, Olaszországban 40,3, míg Horvátországban 32,6 százalék.

A 2010-ben győztes Fidesz ma könnyen ellenzéki lehetne az oktatás terén

Szakképzés katasztrofális helyzete, forráshiány az oktatásban, cigányok szegregációja, rossz tanári közérzet, átgondolatlan törvénymódosítások? Mind, mind olyan kritika, mellyel Pokorni Zoltán egykor a szocialista kormányokat kritizálta a választások után. Felkutattuk a Fidesz egykori elképzeléseit az oktatási rendszerről, de Pokorni szavait akár egy mai ellenzéki szájába is adhatnánk, annyira félrecsúszott minden, amit 2010-ben elterveztek.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy egy 2015-ben indult, mintegy 200 milliárd forintból megvalósuló program keretében a kormány olyan 25 év alatti fiataloknak nyújt segítséget, akiknek munkahelyre vagy tanulásra van szüksége. Ennek keretében a fiatalok a képzésből való kikerülésük, illetve munkanélkülivé válásukat követő 4 hónapon belül foglalkoztatási vagy képzési lehetőségekhez jutnak. A 2015. februári indulás óta több mint 116 ezer fiatalnak ajánlották fel a programban való részvétel lehetőségét - ismertette.

A fiatalok elhelyezkedését, illetve munkahelyének megtartását segíti elő az a program is, amely járulékkedvezményekkel ösztönzi a munkáltatókat a 25 év alatti fiatalok foglalkoztatására. 2016 júniusában közel 170 ezer fiatal után vették igénybe a kedvezményeket, mintegy 2,4 milliárd forint értékben.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a 2014-2020-as uniós gazdálkodási időszakban a vállalkozni kívánó fiatalok támogatására 4 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek köszönhetően 965 startup alapításához tudnak hozzájárulni, és legalább 1600 fiatalt vonnak be a képzésbe.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!