Felnőttképzés Eduline

Borászképzés az alapoktól a doktori szintig

Elolvasom

A szakemberképzésnek kulcsszerepe van abban, hogy a magyar borok ismét tartósan a világ élvonalába tartozzanak - hangoztatta Tiffán Ede borász, a Budapesti Corvinus Egyetemen Borászati és Szőlészeti Intézete Tanácsadó Testületének alakuló ülését követően, amelynek elnökévé választották.

Felnőttképzés Edupress

A távoktatás népszerűtlen, az e-learninget pedig nem értik

Elolvasom

A nappali képzésbe jelentkezők száma az elmúlt 10 évben közel 15.000-rel nőtt, míg a távoktatásba jelentkezők aránya ugyanebben az időszakban a hetedére csökkent. Ezzel szemben a felsőoktatáson kívüli távképzés, különösen az e-learning forma iránti érdeklődés fokozatosan növekszik. A szakember szerint Nyugat-Európában a köznyelvben is élő és előszeretettel használt fogalom az e-tanulás, ezzel szemben nálunk csak kevesen tudják, mit is jelent valójában.

Felnőttképzés Eduline

Sejtették hogy lopott, mégis megkapta a doktoriját

Elolvasom

Plágiumot követett el egy jelölt a doktori értekezésében, ezért a Debreceni Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa (EDHT) az illető doktori fokozatának visszavonásáról döntött - értesült a Független Hírügynökség. Az érintettet 2004-ben avatták doktorrá, és bár a lopás gyanúja már akkor felmerült, mégis megkapta a jelölt a doktori címet.

Felnőttképzés Eduline

MBA-képzések vásárát rendezik a jövő héten Budapesten

Elolvasom

Több mint 20 egyetem és képzési intézmény, köztük a budapesti KPMG-BME Akadémia is részt vesz a világ 23 városában megrendezésre kerülő rendezvénysorozaton, amelynek célja, hogy az intézmények MBA-programjaikra hallgatókat toborozzanak. A QS World MBA Tour következő „vására” Budapesten lesz – 500 érdeklődőt várnak március 17-én, a Corinthia Grand Hotel Royalba.

Felnőttképzés Edupress

MBA képzések börzéje Budapesten

Elolvasom

Az MBA-képzés iránt érdeklődők számára kínál tájékozódási lehetőséget a QS World MBA Tour, mely március 17-én, 18 órától tartja meg programjait Budapesten. A látogatók itt személyesen találkozhatnak a legnevesebb nemzetközi üzleti iskolák képviselőivel, illetve több mint 15 hazai és nemzetközi egyetem MBA programjáról kaphatnak részletes információkat.

Felsőoktatás Eduline

28 évesen banki elemző

Elolvasom

Nem volt száz százalék, hogy a Közgázra fog jelentkezni. A gimnázium utolsó éveiben már a történelmet és a magyart is nagyon komolyan vette és a felvételi jelentkezési lapján a jogot is bejelölte. Két master képzést is elvégzett, jelenleg a Raiffeisen Bank senior modellezője. Döme Botond 28 éves, és mindenkinek, aki hozzá hasonló pályára vágyik azt tanácsolja: nyitottnak kell lenni mindig, és minden új felé. Karácsonyt megelőző héten, a CEU-n beszélgettünk.

Egyéb Eduline

Az álláskeresők bizarr pillanatai

Elolvasom

Hogyan bírják az álláskeresők a sikertelen próbálkozásokkal járó stresszt? Melyek a legjellemzőbb reakciók az állásinterjún és miként változott a helyzet tavalyhoz képest? Munkaerő-közvetítő cégeket kérdezett meg a hvg.hu az általános tapasztalataikról és az emlékezetes, vidám pillanatokról.

Felnőttképzés Eduline

Tőzsdeiskolák Magyarországon

Elolvasom

Ősszel szervezte első magyarországi előadását a világ második legnagyobb tőzsdeiskolája, az izraeli alapítású Tradenet. A gazdasági válság kellős közepére időzített start a jelek szerint nem hátráltatja az Ofer Hava ingatlanpiaci befektető érdekeltségi körébe tartozó céget: már az indulás hetében több tucat hallgató jelentkezett a kizárólag az amerikai részvénypiacra fókuszáló előadás-sorozatra. De nem csak a Tradenet körül nagy az érdeklődés. A 101 Siker Akadémia tőzsdetanfolyamait 2002 óta közel ötezer hallgató végezte el, és a HVG által megkérdezett tőzsdeiskolák mindegyike több száz, némelyike ezer feletti végzett hallgatóval büszkélkedhet.

Felnőttképzés Edupress

Egy hatóság engedélyezteti januártól a felnőttképzési vizsgákat

Elolvasom

Egy intézmény szervezi január 1-jétől a felnőttképzési intézményekben folyó oktatáshoz kapcsolódó vizsgákat, miután a parlament igent mondott a szakképzési törvény módosítására - olvasható a nol.hu-n. Így az engedélyezési eljárás is leegyszerűsödik: megszűnik a pályázati rendszer is, melyet eddig tizenkét, szakképesítésért felelős miniszter működtetett. A kijelölt intézmény tárolja majd az összes vizsgairatot, melynek segítségével az igénylők könnyebben intézhetik a hiánypótlást és szerezhetnek be bizonyítványmásolatot.

Felnőttképzés Eduline

Pénzügyesek előnyben?

Elolvasom

Bár a válság hatására a felnőttképzési piac is zsugorodik, a pénzügyi és üzleti jellegű képzések továbbra is vezetik a tanfolyamok toplistáját. Kevesebb a magánszemély és több a vállalati képzés a piacon, de így is változatlanul népszerűek az olyan tanfolyamok, mint a számviteli ügyintézői, a mérlegképes könyvelői, vagy a társadalombiztosítási.

Felnőttképzés Eduline

Neked menne az újraélesztés?

Elolvasom

Egy felmérés szerint a magyar autóvezetőknek mindössze egy százaléka tudna biztonsággal hozzáfogni egy újraélesztéshez, szemben mondjuk a németek negyven százalékával. Különösen annak fényében megdöbbentő ez az adat, hogy a jogosítvány megszerzéséhez elméletileg elengedhetetlen az elsősegély-vizsga letétele. Sokan a megoldást a kötelező középiskolai elsősegély-órák bevezetésében látják.

Felsőoktatás Eduline

Miért keresne egy ügyvéd többet, mint egy villanyszerelő?

Elolvasom

Magyarországon alacsony a presztízse a szakmunkásképzésnek, a hozzáértők szerint ráadásul a szakiskolák ontják a képzetlen tanulókat. Diplomásokból pedig – legalábbis úton útfélen ezt halljuk – túlkínálat van. Ugyanakkor, ha összehasonlítjuk egy pályakezdő tanár, vagy jogász fizetését mondjuk egy versenyszférában elhelyezkedő szobafestő-mázolóéval, megdöbbentő különbségekre bukkanunk. Akkor meg hol itt a probléma?

Felnőttképzés Eduline

OKJ-s képzések: mit és mennyiért érdemes tanulni?

Elolvasom

Nincs veszve semmi, ha nem sikerült a felvételink. Fel lehet úgy is fogni a dolgot, hogy időt nyertünk, és egy évvel később akár piacképes szakmával, többletpontokkal próbálkozhatunk újra. Addig is érdemes tájékozódni a szakmai képzésekről, mivel egy felsőoktatási szak elvégzése már nem jelent automatikus belépőt egy-egy hagyományos munkakörbe. Milyen lehetőségeink vannak, ha szakmát szeretnénk tanulni?

Közoktatás Eduline

Bevándorló diákok: 'Csak ültem és néztem ki az ablakon'

Elolvasom

A magyar iskolákban egyelőre még gyerekcipőben jár a bevándorló gyerekekkel való foglalkozás. Noha a külföldi diákok száma egyre nő, még mindig sokszor a tanár jó szándékán, szociális érzékenységén múlik a kulturális különbségekből adódó problémák megoldása. A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület akkreditált továbbképzéssel készíti fel a pedagógusokat a speciális helyzetre.