szerző:
eduline/mti

Pénteken kezdődik a 11 hetes nyári szünet – az általános iskolákban 747 547, a középiskolákban pedig 428 291 diák...

Több mint 200 ezer diák vállal munkát nyáron

Pénteken kezdődik a 11 hetes nyári szünet – az általános iskolákban 747 547, a középiskolákban pedig 428 291 diák számára ért véget a 2011/2012-es tanév, jelentős részük munkát vállal.

A munka törvénykönyve alapján munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte, a törvény azonban – iskolai szünet időtartama alatt – a 15. életévét betöltött tanulók foglalkoztatását is engedélyezi, de csak akkor, ha a diák általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában tanul, nappali tagozaton. 

A munkavégzés bármely formájához kell adóazonosító jel. A diákokat lehet alkalmazni munkaviszonyban; munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (például megbízási szerződéssel) vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében, például bébiszitterként.

Az előbbieken túl több, kizárólag a diákok munkavállalásához kötődő foglalkoztatási forma is létezik: nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató iskolaszövetkezeti tanulók, hallgatók munkavégzése, tanulószerződés, a hallgatói szerződés és az együttműködési megállapodás alapján történő munkavégzés.

A NAV adataik alapján iskolaszövetkezeteknél mintegy 200 ezer diák vállal munkát, ez azonban töredéke azoknak, akik nyáron valóban dolgoznak majd.