szerző:
Eduline

Minden eddiginél korábban kezdenek állást keresni, és jóval több helyre pályáznak a végzős egyetemisták, mint a...

Önéletrajzok, motivációs levelek és állásinterjúk minden mennyiségben - ez vár az egyetemistákra
©

Minden eddiginél korábban kezdenek állást keresni, és jóval több helyre pályáznak a végzős egyetemisták, mint a korábbi években – számolt be legfrissebb felmérésének eredményéről a brit High Fliers Research.

Az érettségizők és friss diplomások karrierlehetőségeit vizsgáló független kutatócég harminc egyetemről összesen 18 ezer diákot kérdezett meg: a kutatók szerint 2001-ben 25, 2011-ben 37, addig idén a hallgatók 42 százaléka kezdett álláskeresésbe egy évvel a diplomaosztó előtt.

Az elmúlt két évben ugrásszerűen, 40 százalékkal nőtt a diplomás munkahelyre pályázó pályakezdők aránya. A legtöbben marketinges munkának örülnének, de az oktatás, a média és a jótékonysági szervezetek is népszerű területnek számítanak. Az egyetemisták minden eddiginél több önéletrajzot küldtek szét: egy hallgató átlagosan hét munkahelyre pályázott.

Egyedül a fizetési elvárások nem változtak, az idén diplomázók pontosan ugyanannyit – 1900 fontot, azaz 685 ezer forintot – szeretnének keresni havonta, mint a 2011-ben nyilatkozó végzősök.

A növekvő munkanélküliség elől menekülő diákok számára a továbbtanulás is népszerű alternatíva: az egyetemisták negyede nem elégszik meg egyetlen diplomával, míg minden eddiginél kevesebben, mindössze a hallgatók tizenkét százaléka gondolja úgy, hogy egy év szabadságot engedélyez magának. A gap year helyett egyre inkább a snap year hódít – összefoglalónkat itt olvashatod.