szerző:
Eduline

Megmarad az ingyenes tanulás lehetősége a felsőoktatásban – írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amely szerint a Corvinuson 2020-tól ugyanannyi térítésmentes hallgatói hely lesz, mint amennyit jelenleg biztosít az állam.

©

„Minden ellenkező állítással szemben nem szűnnek meg az államilag finanszírozott helyek a hazai felsőoktatásban. Tudatosan álhíreket terjesztenek és politikailag kihasználják a diákokat azok, akik a Corvinus Egyetem átalakításának félremagyarázott következményeivel alaptalanul riogatnak” – olvasható a minisztérium közleményében.

Az innovációs tárca szerint a cél az, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem 2030-ra bekerüljön a világ 200, Európa 100 legjobb egyeteme közé, és nemzetközi szinten is versenyképes diplomát tudjon garantálni. „Az egyetem a kihívásokhoz rugalmasabban igazodó keretfeltételek kialakítása érdekében jövő júliustól egy állami alapítású közhasznú alapítvány fenntartásában működik” – írják, hozzátéve: arra számítanak, hogy az új működési és fenntartási modell megerősíti az egyetem pénzügyi helyzetét, megnyitja az utat az intézmény fejlesztése előtt, ezzel az oktatók és a hallgatók számára is több lehetőséget teremt.

A Corvinus 2020-tól új ingyenes képzési forma bevezetésével biztosít a jelenlegi államilag finanszírozott helyekével megegyező számú, több ezer térítésmentes képzési helyet. A tervezett változások a jelenlegi hallgatókat és a 2019-ben jelentkezőket nem érintik – írják.

Átalakíthatják az egész magyar felsőoktatást: nem lesznek állami egyetemek?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyértelműen a Corvinus-modell kiterjesztéséről beszélt egy rendezvényen a hétvégén - írja a hvg.hu, hozzátéve: információik szerint mindez arról szól, hogy a nehézkes államháztartási intézményi formából előbb-utóbb ki kell "szabadítani" az egyetemeket.