Érettségi-felvételi Eduline

Top főiskolai szakok - ilyen fizetésekre számíthatsz

Elolvasom

Bekerülni azokra a szakokra, ahol legnagyobb a túljelentkezés, komoly teljesítmény. De felmerül a kérdés, mit is nyerünk mindezzel. Részesei leszünk a divat diktálta trendeknek, jól csengő szakmát szerzünk, de tényleg ez jelenti az utat a siker felé? Vagy a menedzsment, a gazdaság és más jól csengő kifejezések áldozataivá válunk? A top tíz szak elvégzésével ugyanis még korántsem jár együtt a luxusautó vagy a balatoni villa, viszont jó eséllyel találhatjuk szembe magunkat a munkaerőpiaci túlkínálattal...

Érettségi-felvételi Eduline

A legbizarrabb főiskolai szakok 2008-ban

Elolvasom

Hulladékgazdálkodási technológus, vizuális nevelőtanár, faipari termékszervező, moderátor – néhány kiragadott példa abból a rengeteg szakirányból, amelyre az idei évben túl kevesen jelentkeztek, így nem indulnak el a képzések. Valószínűleg nem csak mi találtuk bizarrnak és értelmezhetetlennek ezeket az elnevezéseket. Cikkünkben összegyűjtöttük az idei évre meghirdetett legfurcsább felsőoktatási szakokat.

Érettségi-felvételi Eduline

Kihalóban a magyar tudós?

Elolvasom

Ma abból lesz fizikus, kémikus vagy biológus, akit máshová nem vesznek fel. A legintelligensebb elmék inkább jól fizető szakmát választanak a versenyszférában. Kikből lesznek a magyar tudósok? Miért nem vonzó ma a természettudomány? Kroó Norbert egyetemi tanárral, egykori államtitkárral, fizikussal, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjával beszélgettünk a felsőoktatási felvételi ponthatárokról, a hazai oktatási rendszer átalakulásáról.

Érettségi-felvételi Eduline

Hol lehet elhelyezkedni a top szakok diplomáival?

Elolvasom

Melyek a legnépszerűbb szakok és vajon mire használhatók? Hány közgazdászt, marketingest, jogászt, informatikust vagy mérnököt keresnek ma Magyarországon a cégek? Értékesek leszünk-e majd az álláspiacon friss diplomával a zsebünkben? Tehetünk-e valamit azért, hogy növeljük saját versenyképességünket a több tízezer, pár év múlva velünk együtt végző többi pályakezdővel szemben? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat szakértők segítségével.

Érettségi-felvételi Eduline

Tippek - mit tegyél, ha nem vettek fel?

Elolvasom

A csütörtökön kihirdetett ponthatárok alapján, a jelentkezett és felvételt nyert pályázók arányának tekintetében új rekord született . Idén nagyobb esélye volt a tanulóknak bekerülni egy felsőoktatási intézménybe, mint az elmúlt években bármikor. Mindez azonban csak statisztikai adat, több ezer hoppon maradt jelentkező számára a legkevésbé sem jelent vigaszt. Sőt. Miből meríthetnek erőt azok, akik nem jártak sikerrel? Összeállításunk nekik próbál segíteni.

Érettségi-felvételi Eduline

Mire jók a műszaki képzések?

Elolvasom

Az idei évben legnépszerűbb szakok között két műszaki képzés szerepel: a villamosmérnök és a gépészmérnök szakok. Az oktatási tárca júniusi döntése pedig - miszerint jövőre a legtöbb hallgató a műszaki felsőoktatásban tanulhat államilag finanszírozottként - önmagáért beszél. De mire jó egy műszaki diploma? Mit kezdhetünk vele? A 2008-as felvételi ponthatárok kihirdetése után, éjszaka beszélgettünk Papp Lászlóval, a Magyar Mérnökhallgatók Egyesületének elnökével.

Érettségi-felvételi Eduline

Rekord a felvett diákok arányában!

Elolvasom

2008-ban a jelentkezők túlnyomó többsége sikeresen bejutott a felsőoktatásba. A tavalyival csaknem megegyező számú felvett hallgatók többsége államilag támogatott képzésre került be. A felvettek hatvanöt százaléka államilag támogatott képzésen kezdheti meg tanulmányait.

Érettségi-felvételi Eduline

Ponthtárok a top szakokon

Elolvasom

A 2008-as felvételi ponthatárokat szinte minden szakon alacsonyabban húzták meg, mint az várható volt. A legnépszerűbb szakok ponthatárai a felsőoktatási intézmények népszerűségét is tükrözik. Cikkünk segítségedre lehet a pótfelvételihez, ha nem vettek fel elsőre.

Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi ponthatárok 2008 - megkérdeztük a főszereplőket

Elolvasom

Ma este jelennek meg a felvételi ponthatárok, aminek apropóján számos szakpolitikus és oktató nyilatkozott már a sajtónak a felvételi eljárásról. Ők azonban csak statiszták ebben a drámában. Az Eduline.hu most az igazi főszereplőket, a diákokat kérdezi a felvételiről, a kétszintű érettségiről, az új pontszámítási módszerről, a lehetőségekről és esélyekről.

Érettségi-felvételi Eduline

Mennyibe kerül egy diploma vidéken és a fővárosban?

Elolvasom

Figyelünk a tandíjra, tudomásunk van az albérletek áráról, minden más költségtényezőt pedig figyelmen kívül hagyunk pályaválasztáskor. A diákok hosszú távon gondolkodnak, és az egyetemi költségek lefaragása érdekében nem szeretnék a karrierjüket kockáztatni. De mennyibe kerül valóban egy diploma? Van-e különbség a vidéki és a fővárosi diákélet költségei között?

Érettségi-felvételi Edupress

Pótfelvételi időszak - a diákok reménykedők

Elolvasom

A diákok 68 százaléka bízik benne, hogy az érettségi évében felvételt nyer az egyetemre, mindössze 3 százalékuk gondolja úgy, hogy egyáltalán nem lesz képes bejutni felsőoktatási intézménybe - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) diákok körében végzett országos középiskolai kutatásából.

Érettségi-felvételi Edupress

A felsőoktatási ponthatárok megállapításának módja

Elolvasom

A felsőoktatási felvételi eljárás végén, július 24-én állapítják meg a felsőoktatási intézményekben meghirdetett szakokra vonatkozó ponthatárokat. A központi informatikai rendszer biztosítja, hogy az ország legjobb képességű diákjait vegye fel a felsőoktatás az általuk kiválasztott, preferált intézményekbe, szakokra.

Érettségi-felvételi Szomor Bence

e-felvételi: fából vaskarika?

Elolvasom

Lehet az őserdőben kerékpározni, de gyalog gyorsabb. A sokat kritizált e-felvételi rendszer alapvetően tökéletes, csupán a túlnyomó többség számára jelent értelmetlen vesződséget. Cikkünkben megvizsgáltuk, kik és milyen motiváció által vezérelve választották az elektronikus ügyintézést, illetve, hogy mennyiben könnyítette meg mindez az ő életüket.

Érettségi-felvételi Eduline

Felvételi ponthatárok 2008 - cikksorozat

Elolvasom

2008. július 24-e sorsforduló lesz sok ember életében. Ekkor dőlnek el a 2008-as felvételi ponthatárok és aznap fog kiderülni, kit hova vettek fel. Az Eduline cikksorozatával segíteni próbál diákoknak és szülőknek eligazodni a felvételik, a felsőoktatás, a ponthatárok és a lehetőségek között. Természetesen a cikksorozaton belül mi is közzé tesszük a ponthatárokat és tippeket adunk, mi legyen a következő lépés, ha mégsem jött össze az eredeti elképzelés.

Érettségi-felvételi Eduline

Pótfelvételi meghirdetések

Elolvasom

Előfordulhat, hogy valakit nem vesznek fel egyetlen általa megjelölt képzésre sem. Ez esetben lehetősége van a pótfelvételi eljárásba való jelentkezésre. A pótmeghirdetések előreláthatólag 2008. július 26-án jelennek meg. Ezekre augusztus 13-ig lehet jelentkezni. A pótfelvételin természetesen azok is részt vehetnek, akik nem felvételiztek még 2008-ban.

Érettségi-felvételi Edupress

Már megtekinthetők a felvételi részpontszámok

Elolvasom

A felsőoktatási felvételi ponthatárok hivatalos közzétételére előreláthatólag július 24-én este a www.felvi.hu-n kerül sor, de a weboldalon a jelentkezők saját pontjaikat már megtekinthetik. A ponthatár-megállapítást követően az Oktatási Hivatal, illetve - felvétel esetén - az illetékes felsőoktatási intézmény a jelentkezőket levélben is értesíti -adta hírül az Educatio Kht.