szerző:
Eduline

Mi a felvételi határidő a külföldi egyetemeken? Mely országokban tanulhattok ingyen? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Külföldi továbbtanulás: még van időtök kitalálni, melyik országba, egyetemre szeretnétek menni
©

Ebben a tanévben érettségizem, és külföldön szeretnék továbbtanulni. Meg tudom nézni valahol, hogy meddig lehet jelentkezni a felvételire a különböző országokban?

Angliában a legtöbb alapképzésre január 15-ig jelentkezhettek, az orvosi, fogorvosi vagy állatorvosi szakokra viszont jóval korábban, október 15-én van a határidő. Eddig felvételizhettek az Oxfordi, illetve a Cambridge-i Egyetemre is.

Az amerikai egyetemek saját határidőt szabnak a felvételin: a legtöbb intézménybe decemberig vagy januárig felvételizhettek, de van, ahová májusig be lehet adni a jelentkezéseket. A Harvardon és a Columbián például január 1., a Yale-n a legtöbb szakra pedig január 2. a határidő.

Kilenc európai országban ingyenes a felsőoktatás, ezeket korábban cikksorozatban mutattuk be. Németországban és Ausztriában minden egyetem önállóan bonyolítja le a felvételit, a jelentkezési határidő általában április és július közé esik.

Svédországban január 15-ig - a fennmaradó helyeket április 15-ei határidővel újra meghirdetik -, Dániában pedig március 15-ig kell jelentkezni az ősszel induló képzésekre. Norvégiában az intézmények tartják a felvételit, a jelentkezési határidő általában december 1. és március 15. közé esik.

Az írországi egyetemi képzésekre legkésőbb május 1-ig jelentkezhettek. Skóciában is január 15. a határidő, van ugyanakkor pótfelvételi is. Finnországban január a felvételi jelentkezési időszak. Görögországban az alapszakok többségére július végéig-augusztus elejéig kell jelentkezni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!