szerző:
Eduline

A református egyház által fenntartott gimnáziumokban egy joghézagra hivatkozva nem fizették ki a tanárok bérét a júniusi érettségi vizsgák után.

©

Az írásbeli érettségi alatt a teremben és a folyosón is gondoskodni kell az állandó felügyeletről a kormányrendelet szerint. Az iskolaigazgatók előre megállapítják a sorrendet, melyik tanár mikor lesz ügyeletben. Ezért pedig a tanároknak fizetés jár. Ennek összegét az intézményfenntartó nem módosíthatja – áll a kormányrendeletben. Késnek a tanárok fizetései

A református egyház által fenntartott iskolákban mégis hiába várják a tanárok a bérüket. Ők ugyanis úgy értelmezték a rendeletet, hogy megbízhatják a tanárokat anélkül is, hogy fizetnének érte. Ehhez képest az érettségi vizsgákkal kapcsolatos feladatok vonatkozásában az említett vizsgaszabályzat az irányadó.

A valóság azonban az – és erről tájékoztatta a minisztérium a Magyar Nemzetet –, hogy a 32 órában valóban megbízható a tanár gyerekfelügyelettel (általában helyettesítés, reggeliztetés, udvari ügyelet, napközi és a többi), ez azonban nem vonatkoztatható az érettségire, mert arról az 1997-es kormányrendelet határoz.

Nem kapnak fizetést a tanárok, nincs pénze a Kliknek