szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn elindult az érettségi második hete, a helyettes államtitkár szerint az elmaradó szakmai gyakorlatokat pótolni kell, egyre több óvoda és bölcsőde nyitja meg kapuit, vita az iskolák kinyitása körül, ingyen elvégezhető informatikai tanfolyam. Mutatjuk a hét legfontosabb híreit.

Az elmaradó szakmai gyakorlatokat pótolni kell

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerint az elmaradó szakmai gyakorlatokat pótolni kell. Akár augusztusban is mehetnek majd nyári gyakorlatra a diákok, ősztől pedig a technikumokban 34 ezer fiatal szerezhet az érettségi mellé szakmát – mondta.

Az érettségi második hete

Nemzetiségi nyelv és francia vizsgákkal folytatódott az érettségi második hete. Kedden kémiából és földrajzból vizsgáztak a diákok, szerdán biológiából, társadalomismeretből és mozgóképkultúra és médiaismeretből, csütörtökön az ágazati szakmai vizsgatárgyak és az ágazaton belüli specializáció szakmai vizsgatárgyak érettségi vizsgáit tartották, pénteken pedig informatikából, ének-zenéből, művészettörténetből és belügyi rendészeti ismeretekből vizsgáztak a diákok. Itt nézhetitek meg a 2020-as érettségi időszak eddigi összes megoldását közép- és emelt szinten.

Hat egyetem készül modellváltásra

Újabb hat egyetem alapítói és fenntartói jogai vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek augusztus 1-jétől a parlamenti döntésre váró törvényjavaslatok szerint. Az új működési modell az eddigiekhez hasonlóan továbbra is biztosítja minden hallgatónak az állami ösztöndíjas képzés lehetőségét az érintett egyetemek mindegyikén.

Kinyitnak-e az iskolák az tanév végére?

A CKP azt kérte, hogy "haladéktalanul jelentsék be a tanév végéig tartó munkarendet". A Civil Közoktatási Platform (CKP) reagált Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában elhangzottakra, amiben a miniszterelnök valószínűtlennek tartotta a személyes jelenlétet megkövetelő oktatás újraindítását.

Facebook szavazás az Eduline oldalán

A facebook oldalunkon indítottunk egy szavazást, amiben arra voltunk kíváncsiak, szerintetek jó ötlet lenne-e, ha Magyarországon is kinyitnának júniustól az iskolák. Egy nap alatt közel kétezren mondtak véleményt a tegnap feltett kérdésünkre.

Érdemes újra nyitni az iskolákat? Mik a javaslatok

Az oktatási akciócsoport nem zárta ki, hogy egyes településeken júniusban újrainduljon az oktatás az alsósok számára. De az iskolába járást nem lehetne kötelezővé tenni.

Megszűnt a nyelvtanulási diákhitel

Tavaly vezették be azoknak, akiknek nem volt meg a diplomájuk megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgájuk vagy akik már befejezték tanulmányaikat, de nyelvvizsga hiányában nem kapták meg diplomájukat. Ez a hitel megszűnt, már nem lehet felvenni.

Ingyenes informatikai képzés

Bár a nyelvtanulási hitel megszűnt, ingyenes informatikai képzés indul május 25-én. A meghirdetése óta eltelt kevesebb mint egy nap alatt mintegy 15 ezren jelentkeztek az ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra.

Kezd újraindulni az élet

A Nemzeti Pedagóguskar elnöke visszaengedné az alsósokat az iskolákba. Elsősorban az első négy évfolyamnak lehetne kinyitni az iskolákat júniustól, ha a járványhelyzet lehetőséget ad rá. Közben kiderült és már hivatalos, hogy lehet napközis táborokat szervezni. Az ottalvós táborok helyzete azonban még továbbra is kérdéses. Az iskolák még nem, de fokozatosan újranyitnak az óvodák és a bölcsődék. Még több óvodát nyitnak meg a vidéki nagyvárosokban a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülésével, ügyeleti rendszerben és az egészségvédelmi intézkedések betartásával. Jó hír pedig azoknak, akik jogosítványt szeretnének, hogy Pest megyében is újraindulnak a közlekedési vizsgák. Jövő héttől Pest megyében is szervezhetnek közlekedési vizsgát, az időpontokat a jelentkezések függvényében hirdetik majd ki - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!