szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár augusztusban is mehetnek majd nyári gyakorlatra a diákok, ősztől pedig a technikumokban 34 ezer fiatal szerezhet az érettségi mellé szakmát – mondta a Világgazdaságnak Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

A szakképzésben tanulók 10 százaléka a szigorú biztonsági előírások betartása mellett jelenleg is ott van a duális képzőhelyeken, a többi esetben a szakmai gyakorlati oktatás digitális munkarendben zajlik - írja a lap.

A szakmai gyakorlat alóli felmentés nem járható út, a gyakorlatokat a járványügyi helyzethez igazodva kell megszervezni. A lapnak Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára azt mondta, szerinte a veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések fokozatos feloldásával a szakképző iskolák hatékony szerepet tudnak vállalni az összefüggő szakmai gyakorlatok lebonyolításában.

A nyári gyakorlat több mint 50 ezer diákot érint, de a folyamatosan változó járványhelyzet miatt még csak általános irányelveket lehet megállapítani - írja az oldal. Az alapelv az, hogy ugyanazok a rendkívüli szabályok vonatkoznak a gyakorlatra, mint a tanév közbeni gyakorlati képzésre, mindaddig, amíg ettől eltérő döntés nem születik.

Azaz az oldal szerint, ha a szakmai gyakorlat a szakképző intézményben folyna, akkor lehetőség szerint digitális oktatással kell helyettesíteni, ha pedig a gyakorlat jellege miatt ez nem kivitelezhető, akkor a gyakorlatot el kell halasztani. Lényeges, hogy minden esetben az egészségvédelmi szempontok figyelembevételével és a járványügyi előírások betartásával szervezzék meg a gyakorlati képzést, ebben működjön együtt a duális képző, a szakképző intézmény, de még a tanulók és szüleik is. Hozzáteszik, a személyes részvételre senki nem kötelezhető. A veszélyhelyzet időtartama alatt a tanuló – vagy kiskorú tanuló esetén a szülő – dönthet úgy, hogy a gyakorlati képzésben nem vesz részt, a diákot a hiányzás miatt semmiféle hátrány nem érheti - emelik ki.

Az érettségi második hete: milyen vizsgák lesznek jövő héten?

Az érettségi első hetén túl vagyunk, jön a második. Megnéztük milyen vizsgákkal folytatódik az érettségi a következő héten.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!