Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Véget ért a várakozás, itt vannak a matekérettségi első részének megoldásai

14

A vártak szerint alakult a matekérettségi első fele, a feladatokra minden diák felkészülhetett, de volt egy-két pont, amire figyelniük kellett, például a valószínűség- vagy logaritmusszámításnál. A feladatok között voltak gráfok, trigonometriai számítások, halmazelmélet és függvényábrázolás is, ezeknek itt megnézhetitek a nem hivatalos javítókulcsát. A megoldásokat köszönjük a Corvinus érettségi előkészítő szervezetének, a Studium Generalénak.

A második feladatlap nem hivatalos megoldását ITT találjátok.

Matematika érettségi percről percre

hirdetés
hirdetés
Érettségi 2016

Ezt mondták a szakértők az első és a második matematika feladatlapról

Szénhidrát hegyek és számológép szépségverseny a matekérettségi legjobb fotóin

Mémözön és reszketés a nap mémein

Itt a magyarérettségi hivatalos megoldása

Tavaly ilyen volt a matekérettségi

Meglepetés érheti a diákokat magyarból

Ezek a töriérettségi feladatai

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Videós segítség felkészüléshez

Matematika érettségi

Történelem érettségi

Magyar nyelv és irodalom érettségi


hirdetés

Hozzászólások (14) , melyek közül a legfrissebbek:

Herzog Karl

Orulok, hogy korlatos fuggvenyek szamitasa kotelezo tetel,minden bizonnyal nagyon sokan fogjak majd hasznalni a valo eletben is,en csak a trigonometrikus azonossagokat hianyolom, meg esetleg didaktika+cis fuggveny.
Vajon MIKOR adja fel azon iranyu torekveseit a mgayar allami oktatas hogy egy rakas hasznalhatatlan faszsagot eroltessen le a tanulok torkan es valoban az eletben is hasznalhato tudast adjon a kezukbe. Mint peldaul "Szamolja ki fejben ha a kinaipiacon alkuszik egy 1450ft -os termek arabol, az elado azt mondja elenged 15%-ot ha kettot vesz,vagy 35%-ot ha negyet, akkor irja le LEVEZETES NELKUL (kizarolag fejszamolas!) hogy mennyit kell fizetni 1. ill. 2. /kialkudott/ esetben). jonapot

kívülálló

A 9. feladathoz:Nincs olyan, hogy matematikai logika, csak logika van. Egy állítással szemben bármilyen állítást állítunk, ami semmilyen körülmények között nem teszi lehetővé mindkettő valósságát, akkor az az első állítás tagadása. Jelen esetben ha a feladat elején nem lett volna ott az a mondat, hogy "Egy fiókban néhány sapka van." akkor más lenne a helyzet.Akkor az A és B valóban nem lettek volna tagadások, mivel meghagyták volna azt a lehetőséget, hogy a fiókban nincsen sapka. Mivel azonban a feladat azzal indult, hogy a fiókban van sapka, így A és B is tagadás.(Negáció ide vagy oda) Én kérek elnézést egy ilyen éretségi feladatért.

Brushturn

Jokes on you Szabó Gyula! Ugyanúgy van levezetve a megoldásban is, mint itt, de biztos ők is mérföldekre vannak a matektól :)

Szabó Gyula

"3) Az egyenlet mindkét oldala szigorúan pozitív"

Hamis, a bal oldal csupán nemnegatív.

Bámulatos, hogy egy elméletileg és gyakorlatilag is rém könnyű érettségit nem tudtok megoldani hiba nélkül....... Még a középszint első részét sem.

"példa pedig középszintnek megfelelően le van vezetve"

Magyarul sehogy.

"12) Lehet, hogy már ránézésre látja az ember, hogy csak 1 kedvező eset van"

Ha majd több, mint tízezer matekpéldát megoldasz, akkor megtanulod, hogy hogyan kell leírni egy matematika feladat megoldását. Már többször is mondtam, hogy egy gimnáziumi vezető matektanárt kell megbízni a feladatok megoldásával, vagy valakit aki nem az utcáról esik be az eduline-hoz és látott az életében 100-nál több matek példát. Persze ehhez pénz is kellene, de nem olyan sok.

Kedves Gyula!

3) Az egyenlet mindkét oldala szigorúan pozitív, így a négyzetre emelés nem eredményez hamis gyököket.

5) A feladat levezetése nem jelenti a megoldók inkompetenciáját, ez a példa pedig középszintnek megfelelően le van vezetve.

12) Lehet, hogy már ránézésre látja az ember, hogy csak 1 kedvező eset van, azonban a feladatban az is szerepel, hogy a megoldását, hogy a számítást részletezni kell, vagyis "ránézésre" nem jár teljes pontszám.

Kedves Máté, Almafa és Lel!

Azért kell radián*ban számolni, mert a feladat a valós (R) számok halmazán kéri a megoldást, vagyis x értelmezési tartománya a valós számok halmaza lesz. A zárójelben lévő indoklás erre vonatkozik, vagyis x-re.
Emellett külön kikötést kell tenni k-ra is, hiszen ez csak egész (Z) értéket vehet fel, hogy az egyenlet teljesüljön.

Almafa01

ja, mert a pífél nagyon egész szám. Ma is tanultam valamit.

lel

Almafa01: valóban nem 'Z' a valós számok jelölése(R).. de a feladatban viszont jót írtak, csak azt rontották el, hogy nem a valós számok halmaza az értelmezési tartomány, hanem az egész számoké.

Szabó Gyula

Rém gyengusok a közölt megoldások.

3. feladatnál hiányzik az ellenőrzés. A négyzetreemelés ugyanis NEM ekvivalens átalakítás.

5. feladatnál semmi indoklás nincs arra, hogy a gráf máshogy is kinézhet-e.

6. feladat megoldás túl van komplikálva, én egyből ezt írtam volna log2(2^x)=x. Leginkább itt látja a matematikához értő ember, hogy mérföldekre vagytok a matektól.

12. feladatnál lehet egyből írni, hogy 1 kedvező eset van. (ha a sorrend nem számít).

Szabó Zsolt

Forgó Máté ne a magyarban ertelmezett "tagadas" szerint figyeld a valaszokat, hanem a matematikai logika tagadasa szerint. A matematikaban a tagadas a negaciot jelenti, ez pedig a feladatban meg van magyarazva, tehat egyertelmuen a C es a D a megoldas.

MR.BAGGINS

A szalámis példánál nem lett volna egyszerűbb a 2800*0,35= 980?

Forgó Máté

9. Feladat egy marhaság... mind a 4 állítás tagadja az alap feltevést.
11. Feladatban pedig teljesen fölösleges radiánsban számolni. 90 fok a megoldás. Hiszen Sin90 = 1

Almafa01

Még szerencse, hogy a valós számok testét nem Z-vel jelölik. Korvinuszéknak kéne egy kis számelmélet.

János István Sipka

Alternatív megoldás a 6. feladatra:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1081551178534629&set=p.1081551178534629&type=3&theater

Tóth István

Nem normális, aki ezeket a példákat kitalálta ! Persze neki könnyű !

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X