Az iszlám és a cigányság helyzete is szerepel a történelem érettségiben

7

Nem tűnik könnyűnek a szerdai történelem érettségi, de rengeteg forrásból dolgozhatnak a diákok.

A szerdai töriérettségiről percről percre tudósításunkat itt találjátok.

A rövid választ igénylő feladatsor 12, igen sokrétű feladatból áll, első olvasatra nem tűnik egyszerűnek, de rengeteg forrás segíti a vizsgázókat. A különböző korszakokban az emberek szociális helyzetét is vizsgáló feladatok kaptak helyet. Időrendben haladva foglalkozniuk kell az athéni demokráciával, az iszlám vallással. A magyar történelemből az első feladat az államalapításhoz kötődik, később a Rákóczi-szabadságharc, a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete kapott helyet.

hirdetés
hirdetés
Forrás: Fülöp Máté

Egyetemes történelemből a nagy földrajzi felfedezések időszakáról kell kérdéseket megválaszolniuk, de szerepelnek még az ipari forradalmak, az I. világháború szövetségi rendszerére vonatkozó kérdések, valamint a fejlődő országok jelenlegi problémáira vonatkozó kérdések is.

A második részben kifejtendő feladatok vannak, egy egyetemes- és két magyar történelemhez kapcsolódó esszét kell írni.

Az egyetemesen belül lehetett választani egy felvilágosodásról, illetve a Sztálin-éráról szóló feladatot.

A magyar történelemnél egy hosszút és egy rövidet kell választani. Ezek közt van az Erdélyi Fejedelemségről, Károly Róbertről, az 1848-49-es szabadságharcról vagy épp Mária Terézia koráról szóló feladat.

A 20. századot a magyar történelem szekcióban a Rákosi-korszakhoz és Bethlen István miniszterelnökségéhez kapcsolódó feladat képviseli.

Érettségi 2016

A matek első részének nem hivatalos megoldása

A matek második részének nem hivatalos megoldása

A magyarérettségi hivatalos megoldása középszinten

A magyarérettségi hivatalos megoldása emelt szinten

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Emelt szintű történelem érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű történelem érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:

Dr. Lecter

eduline a legalja bulvársajtó szintjére ért, ugye tudjátok?

Laszlozsu

Kedves PalDika! Ugyan, semmi probléma. :)

PalDika

Kedves Laszlozsu! Öt perce tökölök a regisztracioval azért, hogy a piros lefelé nyílra - azt hittem ott a válasz - nyomott gondolom nem tetszik-et jelentő és kijavíthatatlan unlike-omért elnézést tudjak kérni! Uhh - milyen egy elcseszett oldal ez, hogy ilyeneket kell és lehet! Pedig amúgy jó lenne! Tisztelt programozó! Javítsáák máááá ki! Szóval bocsiiiii Laszlozsu! :) :)

Laszlozsu

A konkrét kérdéseket majd délután a nem hivatalos megoldásban láthatjuk. Most csak a témaköröket sorolták fel, amelyeket érintenek.

Laszlozsu

Az emelt szintű témaköröket mikor tudhatjuk meg?

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X