Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Az iszlám és a cigányság helyzete is szerepel a történelem érettségiben

7

Nem tűnik könnyűnek a szerdai történelem érettségi, de rengeteg forrásból dolgozhatnak a diákok.

A szerdai töriérettségiről percről percre tudósításunkat itt találjátok.

A rövid választ igénylő feladatsor 12, igen sokrétű feladatból áll, első olvasatra nem tűnik egyszerűnek, de rengeteg forrás segíti a vizsgázókat. A különböző korszakokban az emberek szociális helyzetét is vizsgáló feladatok kaptak helyet. Időrendben haladva foglalkozniuk kell az athéni demokráciával, az iszlám vallással. A magyar történelemből az első feladat az államalapításhoz kötődik, később a Rákóczi-szabadságharc, a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete kapott helyet.

hirdetés
hirdetés
Forrás: Fülöp Máté

Egyetemes történelemből a nagy földrajzi felfedezések időszakáról kell kérdéseket megválaszolniuk, de szerepelnek még az ipari forradalmak, az I. világháború szövetségi rendszerére vonatkozó kérdések, valamint a fejlődő országok jelenlegi problémáira vonatkozó kérdések is.

A második részben kifejtendő feladatok vannak, egy egyetemes- és két magyar történelemhez kapcsolódó esszét kell írni.

Az egyetemesen belül lehetett választani egy felvilágosodásról, illetve a Sztálin-éráról szóló feladatot.

A magyar történelemnél egy hosszút és egy rövidet kell választani. Ezek közt van az Erdélyi Fejedelemségről, Károly Róbertről, az 1848-49-es szabadságharcról vagy épp Mária Terézia koráról szóló feladat.

A 20. századot a magyar történelem szekcióban a Rákosi-korszakhoz és Bethlen István miniszterelnökségéhez kapcsolódó feladat képviseli.

Érettségi 2016

A matek első részének nem hivatalos megoldása

A matek második részének nem hivatalos megoldása

A magyarérettségi hivatalos megoldása középszinten

A magyarérettségi hivatalos megoldása emelt szinten

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés