Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Infók a töriérettségiről: IV. Béla és a kisebbségek helyzete is bekerült a feladatsorba

5
történelem érettségi 2012
IV. Béla és az ENSZ - sokféle témakör közül választhatnak az érettségizők
Forrás: túry

A reformkor, a kiegyezés, valamint a magyarországi kisebbségek helyzete és IV. Béla uralkodása is témakör a középszintű történelemérettségi második, esszéfeladatokból álló részében - tudta meg az eduline. A diákok összesen nyolc feladatot kaptak, de nem kell mindegyiket kidolgozniuk: választaniuk kell egy, az egyetemes történelemre vonatkozó témát, valamint két magyarországi témakört, a tanárok csak ezeket értékelhetik.

hirdetés
hirdetés

A középszintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Az emelt szintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Itt vannak a középszintű töriérettségi első részének nem hivatalos megoldásai

Itt pedig az írásbeli második részének megoldási javaslatait nézhetitek meg

Az eduline által megkérdezett szaktanárok szerint az esszéfeladatoknál kevés a forrás, amely alapján a diákok dolgozni tudnak - a szövegrészletek és az ábrák nem segítenek igazán a feladatok megoldásában. Arra számítanak, hogy a magyarországi témák közül a legtöbben valószínűleg a kiegyezést és IV. Béla uralkodását választják majd.

A középszintű írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja. A töriérettségiről szóló, folyamatosan frissülő összefoglalónkat itt nézhetitek meg, 13 órakor pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal.

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Lájkold az eduline-t a Facebookon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapod a megoldásokat, sőt szaktanárainktól is kérdezhetsz!

Rövid feladatok: ÁVH-s vicc is van a feladatlapon

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc, a trianoni döntés, Mária Terézia, valamint a Rákosi- és a Kádár-korszak is szerepel az idei középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokat tartalmazó részében. Vannak olyan kérdések, amelyekre a Rákosi- és a Kádár-korszak viccei, valamint korabeli plakátok alapján kell válaszolni. További részleteket itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

Máté Harmos

Én a ENSZ,ország háromrészre szakadása,reformkor kulturális élete című esszéket írtam :D Ez sen volt bonyolult!

majommaki

énis a levantei kereskedelmet IV.Bélát és a kiegyezést irtam

HVG-AA47-8772

Én a Levantei kereskedelmet,Magyarország 3 részre szakadását és a 19. századi kultúrális életet.Nem volt nehéz az egész szerintem.Biztos meglessz egy négyesre :).
Ezeket a betűket nem tudja valaki, hogy tudom kivenni a nevem mellől?

Németh János

Én az ENSZ-t,IV. Bélát,és a magyarországi kisebbségek helyzetét írtam.

László Nagy

Én a levantei kereskedelmet,IV. Bélát és a kiegyezést írtam

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X