Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Infók a töriérettségiről: IV. Béla és a kisebbségek helyzete is bekerült a feladatsorba

5
történelem érettségi 2012
IV. Béla és az ENSZ - sokféle témakör közül választhatnak az érettségizők
Forrás: túry

A reformkor, a kiegyezés, valamint a magyarországi kisebbségek helyzete és IV. Béla uralkodása is témakör a középszintű történelemérettségi második, esszéfeladatokból álló részében - tudta meg az eduline. A diákok összesen nyolc feladatot kaptak, de nem kell mindegyiket kidolgozniuk: választaniuk kell egy, az egyetemes történelemre vonatkozó témát, valamint két magyarországi témakört, a tanárok csak ezeket értékelhetik.

hirdetés

A középszintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Az emelt szintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Itt vannak a középszintű töriérettségi első részének nem hivatalos megoldásai

Itt pedig az írásbeli második részének megoldási javaslatait nézhetitek meg

Az eduline által megkérdezett szaktanárok szerint az esszéfeladatoknál kevés a forrás, amely alapján a diákok dolgozni tudnak - a szövegrészletek és az ábrák nem segítenek igazán a feladatok megoldásában. Arra számítanak, hogy a magyarországi témák közül a legtöbben valószínűleg a kiegyezést és IV. Béla uralkodását választják majd.

A középszintű írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja. A töriérettségiről szóló, folyamatosan frissülő összefoglalónkat itt nézhetitek meg, 13 órakor pedig jövünk a nem hivatalos megoldásokkal.

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat. Lájkold az eduline-t a Facebookon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapod a megoldásokat, sőt szaktanárainktól is kérdezhetsz!

Rövid feladatok: ÁVH-s vicc is van a feladatlapon

Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc, a trianoni döntés, Mária Terézia, valamint a Rákosi- és a Kádár-korszak is szerepel az idei középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokat tartalmazó részében. Vannak olyan kérdések, amelyekre a Rákosi- és a Kádár-korszak viccei, valamint korabeli plakátok alapján kell válaszolni. További részleteket itt olvashattok.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (5)

Máté Harmos

Én a ENSZ,ország háromrészre szakadása,reformkor kulturális élete című esszéket írtam :D Ez sen volt bonyolult!

majommaki

énis a levantei kereskedelmet IV.Bélát és a kiegyezést irtam

HVG-AA47-8772

Én a Levantei kereskedelmet,Magyarország 3 részre szakadását és a 19. századi kultúrális életet.Nem volt nehéz az egész szerintem.Biztos meglessz egy négyesre :).
Ezeket a betűket nem tudja valaki, hogy tudom kivenni a nevem mellől?

Németh János

Én az ENSZ-t,IV. Bélát,és a magyarországi kisebbségek helyzetét írtam.

László Nagy

Én a levantei kereskedelmet,IV. Bélát és a kiegyezést írtam

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X