Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Történelemérettségi megoldások: esszékérdések

15

Itt találjátok a középszintű történelemérettségi esszéfeladatainak megoldását - a javaslatokat a Studium Generale, a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos érettségi előkészítője dolgozta ki nektek. Köszönjük a történelem érettségi nap támogatását a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának!

A középszintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

Az emelt szintű történelemérettségi hivatalos javítókulcsa

hirdetés
hirdetés

A megoldásokat gépelve, rögtön az adott feladat alatt találjátok.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (15) , melyek közül a legfrissebbek:

Sziasztok!

Felkerültek a hivatalos megoldókulcsok, ezeket itt találjátok: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2012/5/10/Tortenelem_erettsegi_2012_kozepszint_hivata_WHIDCN

Reméljük addig is tudtunk nektek segíteni, míg ezek fel nem kerültek. További sikeres érettségi felkészülést kívánunk és reméljük, hogy mindannyian hibátlan szóbeli vizsgákat tegyetek!

Studium Generale - Történelem Szekció

mTamas

Tisztelt Studium Generale!

Az Önök által feltöltött 14. feladat (ENSZ) megoldásához szeretnék néhány megjegyzést fűzni, mivel véleményem szerint egy-két helyen hibás a megoldásuk.
Súlyos:

Az ENSZ-nek nem 3, hanem 6 főszerve van, név szerint: Közgyűlés, BT, Gyámsági Tanács, Gazdasági és Szociális Tanács (ezek idáig kormányköziek), Nemzetközi Bíróság, Titkárság (az utóbbi kettő nem kormányközi).

Kevésbé súlyos(ak):
Az ENSZ Közgyűlésének rendes ülésszaka valóban évente egyszer van, azonban létezik még az ún. rendkívüli ülésszak (15 napon belül BT kezdeményezésére), és a sürgős rendkívüli ülés (24 órán belül).
A Közgyűlés határozatai valóban csak ajánlás jellegűek, egy kivétel van, ha a határozatból ún. szokásjog lesz (így pl. az 1974-es Kgy-i határozat az erőszak tilalmáról), ebben az esetben kötelező erejű lesz a határozat.
BT-szavazásnál a vétójog csak az érdemi kérdéseknél fontos, ahol mind az 5 állandó tag hozzájárulása kell, és még 4 nem állandó tagé. Az eljárási kérdéseknél való szavazásnál pusztán 9 igen szükséges, nem kell feltétlenül az állandó tagok hozzájárulása.

Dóra Takács

Nézzétek meg emelten a Szent Istvános esszét... és oldjátok már meg légyszi (: hajamat kitéptem mire megírtam... értelmesebb téma nem nagyon akadt. :S

MR.BAGGINS

A dualizmus nem az I. világháborúig tartott, ami 1914. július 28-án vette kezdetét, hanem az 1918. október-november hónapjáig, hogy pontosan mikor szünt meg államjogilag azon lehet vitatkozni. Meglehet adni az őszirózsás forradalom kezdeének a napját, illetve az I. köztársaság kikiáltásánák a napját is. Csak 4 év a különbség, de akkor is...
A Horthy-korszak nem 1919-ben kezdődött, hanem 1920. március 1-jével, amikor kormányzóvá választották.

ZitaLillaa: Ha levonnak emiatt pontot, akkor fellebbezhetsz, hogy az atlaszban ez az adat volt és ezt az érvelést el kéne fogadniuk. Ettől függetlenül a történészek 1825-ra teszik a reformkor kezdetét, az MTA alapítása miatt. Irodalomból meg azt tanultátok, hogy 1830-tól, mert akkor jelent meg a Hitel.

Bodó Réka: Igazad van, tényleg így érdemes kezdeni minden esszét. Mi is így kezdtük majdnem minden esszénket, ebben valóban később szerepelt a dolog, de minden benne volt, ami kell.

Vicián Eszti: ahogy azt már korábban is írtuk: "Ha a források benne voltak és emellett mást is írtál, ami tartalmilag helyes akkor jó lesz az esszéd. Természetesen többféle megoldás is létezik ezekre az esszékre, mi csak egy példát írtunk le, amelynek a fő tartalmi elemei valószínűleg benne lesznek a hivatalos megoldókulcsban is." Szóval nem kell aggódnod, ha jót írtál, akkor jó lesz az esszéd :)

Vicián Eszti

én azt taglaltam, melyik félnek miért volt rá szüksége...

Vicián Eszti

hát a kiegyezéses esszém egyáltalán nem így néz ki, pedig azt gondolom, egész használhatót írtam :D

Bodó Réka

Egy esszét sosem kezdünk előzménnyel. TÉR és IDŐ! Ha álmomból felkeltenek akkor is tudom, hogy "Az 1722-ben elfogadott Pragmatica sangtio értelmében Magyarország feloszthatatlanul és elválaszthatatlanul a Habsburg Birodalom része..." és így tovább. Ha másra nem, erre jó volt az érettségi. :P

ZitaLillaa

az atlasz reformkort 1832-1848 közé írja....ilyenkor mi van?

Novák Nikolett

Köszi:) hát, többet írtam róla, mint amenyit kellett volna, de nagyjából benne van a többi is. hm, namindegy, olyan rossz nem lesz azért szerintem:)

Hali, épp erre jártam :) Alapvetően nem a kiegyezés tartalma volt az esszé témája, hanem a kialakulása. Ha kitekintés gyanánt megemlítetted, az természetesen nem probléma, de ha aránytalanul sokat írtál róla, az igen.

Bozsó Melcsu: mi is nagyrészt a jogokról és demográfiáról írtunk. Ha a források benne voltak és emellett mást is írtál, ami tartalmilag helyes akkor jó lesz az esszéd. Természetesen többféle megoldás is létezik ezekre az esszékre, mi csak egy példát írtunk le, amelynek a fő tartalmi elemei valószínűleg benne lesznek a hivatalos megoldókulcsban is.

Kiss Bernadett

Én is erről írtam...létszám, jog, stb...Nekem is tele lett, bég kevés is volt...:)

Novák Nikolett

mondjuk ha a Studium Generales tanár erre kószálna - csak annyit kérdeznék, hogy ha a kiegyezésnél cakkumpakk a tartalmát is leírtam (sosem írtam még ilyen bolhabetűkkel), ez befolyásolja a "feladatmegértés" pontszámár?:) csak mert nem csak az előzmények/körülmények..

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X