Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Magyarérettségi: feladatsorok és megoldások elsőként itt!

Bár nemzetiségi nyelvből már pénteken is tartottak vizsgákat, több mint 88 ezer diáknak reggel 8-kor, a magyarérettségi kiosztásával kezdődött az idei érettségi szezon. Folyamatosan követjük az eseményeket, beszámolunk minden fontos információról - a feladatsorokat és a szaktanáraink által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat már meg is nézhetitek az eduline-on!

Friss: itt vannak az első infók a 2013-as magyarérettségiről: nyelvészeti szöveget kaptak a diákok

Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt kaptak az érettségizők a 2013-as középszintű magyarvizsga második részében.

hirdetés

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg.

Az emelt szintű magyarérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

16:27
Holnap matekérettségi

Holnap 13 órakor jövünk a középszintű matekérettségi feladatsorával és a megoldásokkal - utóbbit szakmai partnerünk, a matekmindenkinek.hu csapata biztosítja.

A megoldások

A szövegértési feladatsor megoldását itt nézhetitek meg

A szövegalkotási feladatsor megoldási javaslatait itt nézhetitek meg.

12:00

És itt a vége: a diákok közép- és emelt szinten is 240 percet kaptak a feladatsor megoldására. Ahogy ígértük, 13 órakor jövünk a középszintű feladatokkal és a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal!

11:37

Heltai Jenő egyik novellája és a nyelvújítás is szerepelt az emelt szintű magyar írásbeli érettségi feladatai között - értesült az MTI. A részletekről itt olvashattok.

11:30
Helyesírás és nyelvhelyesség

Az eduline-nak nyilatkozó magyartanárok szerint a középszintű érettségin már nem veszik olyan szigorúan a helyesírást, mint 2005 előtt. „A hibákat 30-ig számolják, ezután megfelezik a levonásokat, így maximum 15 pontot lehet veszíteni a helyesírási hibákkal. Ugyanennyit vonnak le akkor is, ha valakinek negyven vagy ötven hibája van” – magyarázza Forgács Róbert, a budapesti Eötvös József Gimnázium pedagógusa.

A szövegértési részre 40, az esszére 60 pont jár, összesen 100 pontot lehet szerezni. 80 ponttól már megvan az ötös, tehát ha valakinek borzalmas a helyesírása, viszont nem hibázik, a levont 15 ponttal még mindig megszerezheti az ötöst.

Bár a helyesírást nem veszik annyira szigorúan, a stilisztikai, nyelvhelyességi és szövegszerkesztési hibákon nagyot lehet bukni. „Az esszé összpontszámának harmadát, 20 pontot lehet kapni a nyelvi minőségre, 20-at pedig a szerkezeti felépítésre. Levonás jár, ha nincs kohézió a mondatok között, ha a vizsgázó nem használ bekezdéseket, illetve kimarad a bevezetés vagy befejezés” – mondja Forgács Róbert.

11:07

Többen kérdeztétek, miért csak 13 órakor tesszük ki a megoldásokat, miközben az írásbelinek közép- és emelt szinten is vége van 12 órakor. Erre az Oktatási Hivatal kért minket, kérdésünkre ezt válaszolták:

Az érettségi vizsgák írásbeli feladatlapjainak tartalmát annak érdekében kell védeni, hogy a vizsgázók egyike se ismerhesse meg azt idő előtt, illetve a vizsga során egyikük se juthasson jogosulatlanul információhoz.

Erre – a Hivatal, a körzetközponti jegyzők és a középiskolák által megtett körültekintő védelmi intézkedések mellett – az jelenthet garanciát, ha az írásbeli vizsgák befejezéséig a feladatok nem kerülnek nyilvánosságra. Ha valaki – akár iskola, akár más nyilvános fórum – a feladatsorokat a vizsga ideje alatt nyilvánosságra hozza, azzal növeli annak kockázatát, hogy valamely vizsgázó jogosulatlan előnyhöz jusson. Ez akkor is így van, ha a feladatlapok minősítéssel történő büntetőjogi védelme a vizsga kezdetén – érthető okokból – lejár.
 
A feladatlapoknak a vizsga időtartama alatti nyilvánosságra hozatala a fenti kockázat miatt egyetlen jogkövető állampolgárnak sem lehet érdeke. Az Oktatási Hivatal álláspontja szerint a feladatsorok nyilvánosságra hozatalának a vizsgák zavartalan lebonyolítását biztosan nem veszélyeztető időpontja a reggel 8 órakor kezdődő írásbeli vizsgák esetében 13 óra, a 14 órakor kezdődő vizsgák esetében pedig 19 óra.

10:13
Nem volt csúszás Debrecenben

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese a debreceni bombariadókról szóló rendőrségi tákékoztatás kapcsán azt mondta: az eseteket a debreceni kormányhivatal nem jelezte, munkatársuk a helyszínen is járt, de csúszás sehol nem történt. Elmondása szerint az ilyen esetker az intézményel fel vannak készülve és tartaléktermeket is kijelölnek. Ha valahol később kezdik meg a vizsgákat, azt az időt beszámítják a diákoknak, akik annyival tovább írhatják a dolgozatokat. A részletekről itt olvashattok.

9:30
Bővebb infók a szövegalkotási feladatokról

Összehasonlító elemzés: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem (A jó tanuló felel és A rossz tanuló felel)
Elemzés: Arany János Tetemre hívás
Érvelés: heroikus életérzés (idézet: Camus: Petsis című regényéből részlet)
A tanári véleményekről és további részletekről itt olvashattok.

9:23
Megvannak az esszékérdések!

Az eduline információi szerint Karinthy Frigyes két karcolatának összehasonlító elemzése, Arany János Tetemre hívás című művének elemzése és a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében. Bővebb infót és pontos tételcímeket itt találtok!

9:05
Egy félreérthető feladat volt

Az eduline-nak nyilatkozó magyartanár szerint korrekt, megoldható volt a szövegértési feladatsor, mindössze egy feladat van, amelyet könnyen félre lehet érteni.

8:50
Bombariadó volt négy debreceni középiskolában

A Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, a Tóth Árpád Gimnázium, a Diószegi Sámuel Szakközépiskola és a Beregszászi Pál Szakközépiskola diákjai késve kezdték el a vizsgát, vasárnap késő éjszaka e-mailben érkezett fenyegetés az egyik helyi hírportál szerkesztőségébe. Bővebb infót itt találtok.

8:41
Innen tölthetitek le a Nemzeti olvasókönyv bevezetőjének szövegét.

8:20
Részletesebb infók a szövegértési feladatokról

Az 1988-as Nemzeti olvasókönyv ismertetőjét kell értelmezni a középszintű érettségin - a szöveget Lukácsy Sándor írta.

8:11
Megvan, mi a szövegértési feladatsor alapja!

Egy 1988-as könyvismertető részletét kapták a középszintű magyarérettségin a vizsgázók - ez alapján kell válaszolniuk a szövegértési kérdésekre. Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint a szöveg korrekt, bár valamivel nehezebb értelmezni, mint a tavaly Nemes-Nagy Ágnes-művet, a 2010-es szövegnél azonban egyszerűbb. További infót itt találtok.

8:00

Ebben a percben elkezdődött a 2012-es magyarérettségi, a vizsgázók most kapják meg a feladatlapokat. A tanárok először a szövegértési tesztet osztják ki, erre 60 percet kapnak a diákok.

Ezt az időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, ahogy a megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják. A szövegértési feladat alapja általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete.

7:34
Milyen az emelt szintű magyarérettségi?

A középszinten vizsgázó 88 ezer diákkal együtt az emelt szintet választó 1550 végzős is nyolckor kezdi meg az írásbelit, amely 240 perces, egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll.

A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik: a nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya körülbelül 40-60 százalék.

A középszintű érettségitől eltérően az írásbeli második részében az esszéfeladatok közül mind a hármat ki kell dolgozni: először egy műelemzést kell írni, majd egy jelenségre kell reflektálni – tavaly például a Nagy Könyv listájáról írtak a vizsgázók. A harmadik feladat gyakorlatiasabb, volt olyan év, amikor újságcikket, máskor kérvényt kellett írni. Az emelt szintű vizsgán nyolcvan helyett már hatvan százaléktól megvan az ötös.

6:20
Örkény vagy Ottlik?

Az irodalmi évfordulók már nem jelentenek biztos pontot a kétszintű érettségin, nem könnyű megtippelni, hogy 19. vagy 20. századi költő, író művét kell-e majd elemezni az írásbelin. A biztonság kedvéért mégis érdemes volt megnézni, milyen évfordulók vannak 2012-ben: 100 éve született Örkény István és Ottlik Géza, 125 éve Karinthy Frigyes, Kassák Lajos, Áprily Lajos és Csáth Géza. Hosszabb elemzést a lehetséges szerzők köréről itt találtok.

 

Forrás: Stiller Ákos

6:00

Titkos szobákban állítják össze, titkos raktárakban őrzik, pletykás nyomdászok pedig a közelébe sem mehetnek: kacskaringós utat járnak be az érettségi feladatsorok, mire a tételkészítő bizottságtól a vizsgázókhoz kerülnek. Van itt fegyveres őr, titoktartási szerződés és zsebtilalom is - akár egy B kategóriás akciófilmben. Az iskolaigazgatók ezekben a percekben veszik át a bedobozolt feladatsorokat a körzetközponti jegyzőktől. A feladatlapok útjáról itt olvashattok.

5:45

A Facebookon és a Twitteren is az érettségi a téma, a művészeti egyetemek hallgatói önkormányzatai külön tanácsokkal látják el az érettségizőket. “Az én példám jól mutatja, hogy mindenki minden tantárgyból a lehető legjobban kell teljesíteni az érettségin. Nekem eleinte a kémia- és biológiajegy volt fontos, később, amikor a Dunaújvárosi Főiskolára jártam, már a történelem- és irodalomjegyemből számítottak felvételi pontokat, aztán amikor felvettek a Filmművészetire, már nem számítottak a jegyeim, de tudom, a többi képzésre nem vettek volna fel, ha nem sikerül jól az érettségim" - mondta Horváth Dávid, a Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK-elnöke, aki eleinte toxikológusnak készült, jelenleg televíziós műsorkészítő szakon tanul.

5:30

Az írásbeli magyarérettségin továbbra is lehet használni helyesírási szótárt, termenként legalább négy példánynak kell lennie. Érdemes a dolgozat végén ellenőrizni, hogy jól írtátok-e a földrajzi neveket és az összetett szavakat, a hibák miatt ugyanis akár tizenöt pontot is veszíthettek. Helyesírási szótárt egyébként a töriérettségin is használhattok.

A szöveggyűjteményt sem szabad otthon felejteni – mivel a tanárok a vizsga előtt ellenőrzik, hogy nincsenek-e jegyzetek a kötetben, érdemes teljesen szűz példányt vinni. Az érettségin használható legális puskákról itt olvashattok.

5:15

Forrás: MTI

5:00

Magyarból középszinten 87 324-en, emelt szinten 1540-en érettségiznek reggel nyolctól, a vizsga - ha semmilyen rendkívüli esemény nem zavarja meg - délig tart. A feladatsor két részből áll: az első, szövegértési rész 60 perces, a második, szövegalkotási blokk pedig 180 perces. Az előző évek feladatsorait itt nézhetitek meg.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X