Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Magyarérettségi: feladatsorok és megoldások elsőként itt!

Bár nemzetiségi nyelvből már pénteken is tartottak vizsgákat, több mint 88 ezer diáknak reggel 8-kor, a magyarérettségi kiosztásával kezdődött az idei érettségi szezon. Folyamatosan követjük az eseményeket, beszámolunk minden fontos információról - a feladatsorokat és a szaktanáraink által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat már meg is nézhetitek az eduline-on!

Friss: itt vannak az első infók a 2013-as magyarérettségiről: nyelvészeti szöveget kaptak a diákok

Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt kaptak az érettségizők a 2013-as középszintű magyarvizsga második részében.

hirdetés
hirdetés

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg.

Az emelt szintű magyarérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

16:27
Holnap matekérettségi

Holnap 13 órakor jövünk a középszintű matekérettségi feladatsorával és a megoldásokkal - utóbbit szakmai partnerünk, a matekmindenkinek.hu csapata biztosítja.

A megoldások

A szövegértési feladatsor megoldását itt nézhetitek meg

A szövegalkotási feladatsor megoldási javaslatait itt nézhetitek meg.

12:00

És itt a vége: a diákok közép- és emelt szinten is 240 percet kaptak a feladatsor megoldására. Ahogy ígértük, 13 órakor jövünk a középszintű feladatokkal és a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokkal!

11:37

Heltai Jenő egyik novellája és a nyelvújítás is szerepelt az emelt szintű magyar írásbeli érettségi feladatai között - értesült az MTI. A részletekről itt olvashattok.

11:30
Helyesírás és nyelvhelyesség

Az eduline-nak nyilatkozó magyartanárok szerint a középszintű érettségin már nem veszik olyan szigorúan a helyesírást, mint 2005 előtt. „A hibákat 30-ig számolják, ezután megfelezik a levonásokat, így maximum 15 pontot lehet veszíteni a helyesírási hibákkal. Ugyanennyit vonnak le akkor is, ha valakinek negyven vagy ötven hibája van” – magyarázza Forgács Róbert, a budapesti Eötvös József Gimnázium pedagógusa.

A szövegértési részre 40, az esszére 60 pont jár, összesen 100 pontot lehet szerezni. 80 ponttól már megvan az ötös, tehát ha valakinek borzalmas a helyesírása, viszont nem hibázik, a levont 15 ponttal még mindig megszerezheti az ötöst.

Bár a helyesírást nem veszik annyira szigorúan, a stilisztikai, nyelvhelyességi és szövegszerkesztési hibákon nagyot lehet bukni. „Az esszé összpontszámának harmadát, 20 pontot lehet kapni a nyelvi minőségre, 20-at pedig a szerkezeti felépítésre. Levonás jár, ha nincs kohézió a mondatok között, ha a vizsgázó nem használ bekezdéseket, illetve kimarad a bevezetés vagy befejezés” – mondja Forgács Róbert.

11:07

Többen kérdeztétek, miért csak 13 órakor tesszük ki a megoldásokat, miközben az írásbelinek közép- és emelt szinten is vége van 12 órakor. Erre az Oktatási Hivatal kért minket, kérdésünkre ezt válaszolták:

Az érettségi vizsgák írásbeli feladatlapjainak tartalmát annak érdekében kell védeni, hogy a vizsgázók egyike se ismerhesse meg azt idő előtt, illetve a vizsga során egyikük se juthasson jogosulatlanul információhoz.

Erre – a Hivatal, a körzetközponti jegyzők és a középiskolák által megtett körültekintő védelmi intézkedések mellett – az jelenthet garanciát, ha az írásbeli vizsgák befejezéséig a feladatok nem kerülnek nyilvánosságra. Ha valaki – akár iskola, akár más nyilvános fórum – a feladatsorokat a vizsga ideje alatt nyilvánosságra hozza, azzal növeli annak kockázatát, hogy valamely vizsgázó jogosulatlan előnyhöz jusson. Ez akkor is így van, ha a feladatlapok minősítéssel történő büntetőjogi védelme a vizsga kezdetén – érthető okokból – lejár.
 
A feladatlapoknak a vizsga időtartama alatti nyilvánosságra hozatala a fenti kockázat miatt egyetlen jogkövető állampolgárnak sem lehet érdeke. Az Oktatási Hivatal álláspontja szerint a feladatsorok nyilvánosságra hozatalának a vizsgák zavartalan lebonyolítását biztosan nem veszélyeztető időpontja a reggel 8 órakor kezdődő írásbeli vizsgák esetében 13 óra, a 14 órakor kezdődő vizsgák esetében pedig 19 óra.

10:13
Nem volt csúszás Debrecenben

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese a debreceni bombariadókról szóló rendőrségi tákékoztatás kapcsán azt mondta: az eseteket a debreceni kormányhivatal nem jelezte, munkatársuk a helyszínen is járt, de csúszás sehol nem történt. Elmondása szerint az ilyen esetker az intézményel fel vannak készülve és tartaléktermeket is kijelölnek. Ha valahol később kezdik meg a vizsgákat, azt az időt beszámítják a diákoknak, akik annyival tovább írhatják a dolgozatokat. A részletekről itt olvashattok.

9:30
Bővebb infók a szövegalkotási feladatokról

Összehasonlító elemzés: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem (A jó tanuló felel és A rossz tanuló felel)
Elemzés: Arany János Tetemre hívás
Érvelés: heroikus életérzés (idézet: Camus: Petsis című regényéből részlet)
A tanári véleményekről és további részletekről itt olvashattok.

9:23
Megvannak az esszékérdések!

Az eduline információi szerint Karinthy Frigyes két karcolatának összehasonlító elemzése, Arany János Tetemre hívás című művének elemzése és a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében. Bővebb infót és pontos tételcímeket itt találtok!

9:05
Egy félreérthető feladat volt

Az eduline-nak nyilatkozó magyartanár szerint korrekt, megoldható volt a szövegértési feladatsor, mindössze egy feladat van, amelyet könnyen félre lehet érteni.

8:50
Bombariadó volt négy debreceni középiskolában

A Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, a Tóth Árpád Gimnázium, a Diószegi Sámuel Szakközépiskola és a Beregszászi Pál Szakközépiskola diákjai késve kezdték el a vizsgát, vasárnap késő éjszaka e-mailben érkezett fenyegetés az egyik helyi hírportál szerkesztőségébe. Bővebb infót itt találtok.

8:41
Innen tölthetitek le a Nemzeti olvasókönyv bevezetőjének szövegét.

8:20
Részletesebb infók a szövegértési feladatokról

Az 1988-as Nemzeti olvasókönyv ismertetőjét kell értelmezni a középszintű érettségin - a szöveget Lukácsy Sándor írta.

8:11
Megvan, mi a szövegértési feladatsor alapja!

Egy 1988-as könyvismertető részletét kapták a középszintű magyarérettségin a vizsgázók - ez alapján kell válaszolniuk a szövegértési kérdésekre. Az eduline által megkérdezett szaktanár szerint a szöveg korrekt, bár valamivel nehezebb értelmezni, mint a tavaly Nemes-Nagy Ágnes-művet, a 2010-es szövegnél azonban egyszerűbb. További infót itt találtok.

8:00

Ebben a percben elkezdődött a 2012-es magyarérettségi, a vizsgázók most kapják meg a feladatlapokat. A tanárok először a szövegértési tesztet osztják ki, erre 60 percet kapnak a diákok.

Ezt az időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között, ahogy a megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják. A szövegértési feladat alapja általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete.

7:34
Milyen az emelt szintű magyarérettségi?

A középszinten vizsgázó 88 ezer diákkal együtt az emelt szintet választó 1550 végzős is nyolckor kezdi meg az írásbelit, amely 240 perces, egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll.

A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. A nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódik: a nyelvi, illetve irodalmi műveltséget vizsgáló kérdések aránya körülbelül 40-60 százalék.

A középszintű érettségitől eltérően az írásbeli második részében az esszéfeladatok közül mind a hármat ki kell dolgozni: először egy műelemzést kell írni, majd egy jelenségre kell reflektálni – tavaly például a Nagy Könyv listájáról írtak a vizsgázók. A harmadik feladat gyakorlatiasabb, volt olyan év, amikor újságcikket, máskor kérvényt kellett írni. Az emelt szintű vizsgán nyolcvan helyett már hatvan százaléktól megvan az ötös.

6:20
Örkény vagy Ottlik?

Az irodalmi évfordulók már nem jelentenek biztos pontot a kétszintű érettségin, nem könnyű megtippelni, hogy 19. vagy 20. századi költő, író művét kell-e majd elemezni az írásbelin. A biztonság kedvéért mégis érdemes volt megnézni, milyen évfordulók vannak 2012-ben: 100 éve született Örkény István és Ottlik Géza, 125 éve Karinthy Frigyes, Kassák Lajos, Áprily Lajos és Csáth Géza. Hosszabb elemzést a lehetséges szerzők köréről itt találtok.

 

Forrás: Stiller Ákos

6:00

Titkos szobákban állítják össze, titkos raktárakban őrzik, pletykás nyomdászok pedig a közelébe sem mehetnek: kacskaringós utat járnak be az érettségi feladatsorok, mire a tételkészítő bizottságtól a vizsgázókhoz kerülnek. Van itt fegyveres őr, titoktartási szerződés és zsebtilalom is - akár egy B kategóriás akciófilmben. Az iskolaigazgatók ezekben a percekben veszik át a bedobozolt feladatsorokat a körzetközponti jegyzőktől. A feladatlapok útjáról itt olvashattok.

5:45

A Facebookon és a Twitteren is az érettségi a téma, a művészeti egyetemek hallgatói önkormányzatai külön tanácsokkal látják el az érettségizőket. “Az én példám jól mutatja, hogy mindenki minden tantárgyból a lehető legjobban kell teljesíteni az érettségin. Nekem eleinte a kémia- és biológiajegy volt fontos, később, amikor a Dunaújvárosi Főiskolára jártam, már a történelem- és irodalomjegyemből számítottak felvételi pontokat, aztán amikor felvettek a Filmművészetire, már nem számítottak a jegyeim, de tudom, a többi képzésre nem vettek volna fel, ha nem sikerül jól az érettségim" - mondta Horváth Dávid, a Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK-elnöke, aki eleinte toxikológusnak készült, jelenleg televíziós műsorkészítő szakon tanul.

5:30

Az írásbeli magyarérettségin továbbra is lehet használni helyesírási szótárt, termenként legalább négy példánynak kell lennie. Érdemes a dolgozat végén ellenőrizni, hogy jól írtátok-e a földrajzi neveket és az összetett szavakat, a hibák miatt ugyanis akár tizenöt pontot is veszíthettek. Helyesírási szótárt egyébként a töriérettségin is használhattok.

A szöveggyűjteményt sem szabad otthon felejteni – mivel a tanárok a vizsga előtt ellenőrzik, hogy nincsenek-e jegyzetek a kötetben, érdemes teljesen szűz példányt vinni. Az érettségin használható legális puskákról itt olvashattok.

5:15

Forrás: MTI

5:00

Magyarból középszinten 87 324-en, emelt szinten 1540-en érettségiznek reggel nyolctól, a vizsga - ha semmilyen rendkívüli esemény nem zavarja meg - délig tart. A feladatsor két részből áll: az első, szövegértési rész 60 perces, a második, szövegalkotási blokk pedig 180 perces. Az előző évek feladatsorait itt nézhetitek meg.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X