Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Karinthy Frigyes, Arany János és egy Camus-regény a magyarérettségin!

5
magyar érettségi 2012
Forrás: Túry Gergely

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg.

hirdetés
hirdetés

Az emelt szintű magyarérettségi javítókulcsát pedig innen tölthetitek le.

Karinthy Frigyes két karcolatának összehasonlító elemzése, Arany János Tetemre hívás című művének elemzése és a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében.

A szövegértési feladatsor megoldását itt nézhetitek meg

A szövegalkotási feladatsor megoldási javaslatait itt nézhetitek meg.

Információink szerint Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének két része - A jó tanuló felel és A rossz tanuló felel - az összehasonlító elemzés alapja, míg az érveléses feladathoz kapcsolódó idézet Camus Pestis című regénye. Ebben a feladatban irodalmi példák segítségével kell érvelni a heroikus életérzés mellett vagy ellen, a diákoknak valószínűleg azonnal eszükbe jut majd Petőfi Sándor életműve. Az Arany János-költeményt is korrekt választásnak nevezték az eduline-nak nyilatkozó magyartanárok. "Még ha órán nem is vették a Tetemre hívást, az Ágnes asszonyt biztosan olvasták, a két mű témája pedig ugyanaz, a bűn és a bűnhődés" - mondta az egyik szaktanár.

A szövegértési feladatsor témáit itt nézhetitek meg!

A magyarérettségiről percről percre tudósítunk - itt követhetitek figyelemmel a legfrissebb információkat, a középszintű feladatsort és a szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldást 13 órakor nézhetitek meg itt, az eduline-on!

Az esszéfeladatokra összesen 180 percet kapnak a vizsgázók, a három feladat közül egyet kell kiválasztani. Az eduline-nak nyilatkozó szaktanárok szerint az érvelés és a műelemzés a legnépszerűbb, a legkevesebben évről évre az összehasonlító elemzést választják. Mire kell odafigyelni a középszintű magyarérettségin? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

„Sokan könnyűnek tartják az érvelést, pedig nem elég, ha a diák leírja a gondolatait az adott problémáról. Az érvelésnek kötött szabályai vannak, a véleménynek megalapozottnak kell lennie, és jó, ha irodalmi hivatkozás is megjelenik a dolgozatban” – nyilatkozta korábban az eduline-nak Forgács Róbert, a budapesti Eötvös József Gimnázium magyartanára.

Feladatsorok és megoldások az eduline-on
Az eduline-on rögtön a vizsga után megtaláljátok a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat nemcsak magyarból, hanem matekból, történelemből, idegen nyelvekből és természettudományos tantárgyakból is. Lájkoljátok az eduline-t a Facebookon, vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre itt, így emailben is megkapjátok a megoldásokat, sőt szaktanárainktól is kérdezhettek!

A második választható esszéfeladat egy mű értelmezése – az elmúlt években mindig egy magyar novellát választott ki a tételkészítő bizottság, általában olyan szerzőtől, akinek az életműve középiskolai tananyag. Tavaly Móricz Zsigmond novellája, korábban Kosztolányi Dezső, Csáth Géza, Lázár Ervin művei kerültek elő az érettségin. „Itt is vannak buktatók: fontos, hogy nem a szöveg tartalmát kell leírni, hanem elemezni kell a művet a tanult szempontok alapján. Érdemes írni néhány gondolatot a szerzőről, a címről, a szerkezetről, a narrációról és a mondatformálásról” – foglalta össze a tudnivalókat Forgács Róbert.

A diákok általában a harmadik feladatot tartják a legnehezebbnek, az összehasonlító verselemzéshez ugyanis már komoly szaktudás kell. „Itt a két költő műveit kell összevetni, elemezni a hasonló és eltérő vonásokat. Ezt a feladatot kevesen választják, mert ez igényli a legmélyebb tárgyi ismeretet” – mondta az Eötvös József Gimnázium.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

Szegi Laura Kata

hát nálunk alig írt valaki érvelést, inkább összehasonlítottak (én is). több támpont volt, ráadásul karinthy elég közkedvelt

Lingvay Attila

Most írtam meg az érettségit. Azok érveltek, akik úgy érezték, hogy az idézetet több irodalmi művel és önálló véleménnyel tudták igazolni, vagy cáfolni. Az Arany-ballada azoknak jött jól, akik szeretnek elmerülni a versekben és az apróbb részletekben, illetve megpróbálják átélni a "töredékes történetet", rendelkeznek a történelmi háttér ismeretével és ismerik a költő életrajzát is. A két karcolat összehasonlítása (ezt választottam) abból a szempontból jó, hogy itt két történetet kellett összehasonlítani két egyértelmű példa alapján: a narráció és a tanár viszonya a diákokkal. Ezt kellett ezen és más, önállóan belevitt szempontok alapján elemezni, illetve inkább összehasonlítani. Ez volt a leg "mesélhetőbb".

Király Łászló

Az érettségi a béka segge alatt van 2006 óta. Érvelés nem egyenlő saját gondolatok és vélemény leírásával, amit a tanulók 80%-a gondol. :)

Gyuricza Andrea

Gratulálok! Ismét sikerült jól kibabrálni a gyerekekkel. A tanulók 80%-a érvelés párti. Erre betenni nekik egy ilyen érvelést. Én a sok vett érettségivel rendelkező és plagizált politikussal és Hoffmann Rózsával íratnám meg. Ha pedig nem tudná addig ütném, amíg mozog.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X