Közoktatás Edupress

Újabb feljelentetést tettek a csődbe vitt iskolák tanárai

Elolvasom

Immár Polt Péter legfőbb ügyészhez fordultak kifizetetlen járandóságaik miatt azok a tanárok, akik két éve jogerősen is pert nyertek a falusi iskolákat tömegével csődbe vitt Vocational Academy Alapítvány ellen - olvasható a Magyar Nemzetben. Az osli, a sopronkövesdi, a rábapordányi és a vitnyédi iskola tanárainak az alapítvány csaknem százmillió forinttal tartozik, ám a tartozást az utódként működő Szféra Vocational Academy Szabadszállás Alapítvány sem rendezte.

Felsőoktatás Eduline

Ahol a világ legjobb tanárait képezik: mi a siker receptje?

Elolvasom

Dél-Koreában minden száz jelentkezőből csak öt lehet tanár, Kanadában hat évig tanulnak a leendő oktatók, Észtországban pedig még a diploma megszerzése után is tutoriális rendszerben dolgoznak a pedagógusok. Mi a titka a színvonalas pedagógusképzésnek? És vajon itthon érzékelhető eredményt hozna-e a rendszer átalakítása?

Közoktatás Eduline

Nem tetszik az életpályamodell a pedagógusoknak

Elolvasom

Elfogadhatatlannak tartja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a pedagógus-életpályamodell koncepciójában szereplő, tervezett minősítési rendszert. Szerintük a koncepció indokolatlan különbséget tesz az óvodapedagógusok, tanítók és a tanárok között.

Érettségi-felvételi Eduline

Nehezebb érettségi, szigorúbb szabályok: ilyen lesz az új közoktatási törvény

Elolvasom

Módosítják a tanári bértáblát, öt helyett hat tantárgyból kell majd érettségizni, és tizenhét évre csökkentik a tankötelezettség korhatárát – bemutatta az új közoktatási törvény vitairatát és a pedagógus életpályamodellt az oktatási államtitkárság. Nagy meglepetések nincsenek, a javaslatokat - csakúgy, mint a felsőoktatási törvénytervezet esetében - emailben várja a tárca december 30-ig.

Felsőoktatás Edupress

Pálinkás: nem ördögtől való a bolognai rendszer

Elolvasom

Finomítani kellene a tudóstanár kifejezésen, rugalmasabbá kellene tenni az egyetemi kinevezések rendszerét, és az osztatlan képzések visszaállítását is át kellene gondolni Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint, aki november 17-én, a Pedagógus Életpálya Konferencián ismertette véleményét. Figyelmeztette a tanárokat, kíméljék meg magukat az illúzióktól, hiszen aligha elképzelhető, hogy egy agysebész kevesebbet keres, mint egy pedagógus.

1
5 6 7 8 9 10 11