szerző:
Eduline

Elvétve akadt olyan tanár, aki most megkapta a fizetését, a többieknek legalább hétfőig kell várniuk. Addig se bérlet, se mikuláscsomag a gyerekeknek. De van, aki ennél is rosszabbul járt, mert már több hónapja halogatják a bére kifizetését.

©

Több tanár is jelezte, hogy nem kapott fizetést - amit hivatalosan december 3-ig kellett volna elutalniuk -, majd miután rákérdeztek, azt a választ kapták, majd hétfőn, de lehet, hogy csak 10-én. Viszont többjüknek határidős utalásaik vannak, a bérletek lejárnak ötödikén, valamint a gyerekeiknek sem tudnak mikuláscsomagot venni, hogy az adventi bevásárlásról már ne is beszéljünk. Tanári fizetések terén így is elég csúfosan állunk, az OECD-országok közül nálunk kapják (ha kapnak egyáltalán) a legkevesebb bért, erről bővebben itt olvashattok.

Van, aki ennél is rosszabbul járt: megbízási szerződéssel még csak a szeptemberi fizetését kapta meg, másoknak pedig két hónapja késik az útiköltség-térítése, miközben már venni kellene a következőt. Volt, aki azt mondta, nem háborogna, ha tisztességesen tájékoztatták volna a csúszásról, de se egy e-mail, se egy telefon nem érkezett. Mások viszont azt mondták, volt olyan Klikes iskola, ahol a gazdasági osztály szólt a tanároknak, hogy spóroljanak, mert rendszerátállás miatt csúszni fog a fizetés. Nyáron már volt ebből botrány, akkor a Klik tartozása miatt nem kaptak fizetést a tanárok, erről itt olvashattok bővebben.

És hogy milyen rendszerátállás? Erre az Emberi Erőforrások Minisztériuma adott választ, amelyben kifejtették, hogy a Magyar Államkincstár 13 ezer állami intézményben végzi a bérszámfejtést, mintegy millió munkatársnak fizetik ki a munkabért. A Magyar Államkincstár egy új elektronikus programot, egy új informatikai programot üzemel be, amelyet az Európai Unió támogatásával valósított meg, és ennek a támogatásnak köszönhetően „sokkal gyorsabb, jobb, átláthatóbb és profibb lesz a Magyar Államkincstár fizetési rendszere”. Ez a rendszer a Központosított Illetmény-számfejtési Rendszer (KIRA), amire november 1-jével álltak át a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek.

A 444.hu-nak írt a Magyar Államkincstár, amiben azt írták, nincs csúszás, mi ugyanakkor azt láttuk a Kincstár honlapján, büszkén hirdetik, hogy december 3-án minden érintett megkapja a fizetését – a szabályozás szerinti 5-i határidőn belül. A tanárok 3-án nem láttak fizetést, és hétfő – amire már ígérték nekik – hetedike.