szerző:
Eduline

Az OECD tanulmányában a diplomával rendelkezők fizetését hasonlították össze a tanárok átlagfizetésével 22 országban. A rangsort Magyarország és Szlovákia vezeti. Hátulról.

©
Attól függetlenül, hogy jön-e a kilencosztályos általános iskola vagy sem, a magyar tanárok rettentően rosszul keresnek. Bár a nemrég bevezetett pedagógus-életpályamodell célja, hogy hosszabb távon vonzóbbá tegye a szakmát, a rendszer bevezetése döcögősre sikerült, még olyanok is voltak, akik rosszabbul jártak vele, és hosszabb távú hatásai csak később lesznek érzékelhetőek. A tanári fizetésekről itt olvashattok.

Az OECD a Facebook-oldalán közölte azt a felmérést, melyben a tanári fizetéseket hasonlították össze. A tanulmány azt mutatja pontosan, hogy mennyit keres egy átlagos tanár egy diplomás, 25 és 64 év közötti ember fizetéséhez képest. A lista szerint a magyar tanároknál csak a szlovákok keresnek rosszabbul, a cseh tanári fizetések nagyjából hasonló mértékben gyengék. Lengyelország viszont bőven lenyomja a visegrádi mezőnyt ebből a szempontból.

Lengyelország azért még így is elmarad a mezőnyből kiemelkedő Dél-Koreától, ahol az általános iskolai tanárok 32 százalékkal, a gimnáziumi tanárok pedig 36 százalékkal keresnek többet a diplomás átlagnál.

A felmérés 2012-es adatokat vett alapul. Azóta a pedagógus-életpálya bevezetésével – névleg és minimálisan – nőtt bizonyos magyar tanárok fizetése. A KSH adatai szerint a 2012-es nettó átlagbér az oktatásban 128 587 forint volt, ez 2014-ben mintegy 25 százalékkal, 161 088 forintra nőtt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!