Közoktatás MTI

Összeírná a kormány a rosszul tanulókat

Elolvasom

A Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint korai jelzőrendszer kiépítését tervezi a kormány, amely segítene megakadályozni a lemorzsolódást a veszélyeztetett tanulók körében. Bár 2014-re javult a helyzet, ez nem a jobb tanulói eredményeknek köszönhető.

Közoktatás Eduline

Oktatás: Magyarország az uniós átlag alatt kullog

Elolvasom

Uniós szinten is baj van az oktatással, nem csak Magyarországon. Ettől függetlenül nincs mire büszkének lennünk: mi költünk legkevesebbet az oktatásra és az itt élő, nehéz körülmények között élő 15 évesek fele nem tud megoldani egyszerű matematikai problémákat sem.

Felsőoktatás Eduline

A hallgatók harmada nem kap diplomát

Elolvasom

Jelentősen csökkent az utóbbi években a lemorzsolódás a hazai felsőoktatási intézményekben, de még így is nagyon magas – tudta meg a Magyar Nemzet. A hallgatóknak több mint a harmada képtelen megszerezni a diplomáját.

Közoktatás Eduline

Egyre kevesebben maradnak ki az iskolákból

Elolvasom

Javulni kezdtek a hazai oktatási mutatók, az elmúlt évek kedvezőtlen tendenciái után tavaly végre csökkent a korai iskolaelhagyók aránya, és egyre kevesebb az évismétlés a lemorzsolódás szempontjából legveszélyeztetettebbnek számító szakiskolákban is – írta a Magyar Nemzet.

Felsőoktatás Eduline

Kivel fizettetne utólagos tandíjat Pokorni?

Elolvasom

A hallgatók harmincöt-negyven százaléka – ennyien kénytelenek diploma nélkül távozni az egyetemekről, főiskolákról egy-két, rosszabb esetben három-négy év tanulás után, legalábbis Pokorni Zoltán szerint, aki utólagos tandíjat szedne a lemorzsolódó diákoktól. A kérdés csak az, hogy pontosan kinek kellene visszamenőleg kifizetnie a képzése árát.

Közoktatás Eduline

Csökkentenék a lemorzsolódók arányát az EU oktatási miniszterei

Elolvasom

Politikai megállapodásra jutottak az Európai Unió tagországainak oktatásügyi miniszterei pénteken azokról az uniós ajánlásokról, amelyek célja, hogy segítsék az iskolát annak befejezése előtt elhagyók számának csökkentésére hivatott politikai programok végrehajtását - jelentette be az elnöklő Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár a brüsszeli találkozót követően.

Közoktatás Eduline

Még mindig túl sok diák hagyja ott az iskolát

Elolvasom

Sikerült előrelépést tenniük az európai uniós tagállamoknak az elmúlt évtizedben oktatási rendszereik kulcsfontosságú területein, de a 2010-re elérni kívánt öt referenciaérték közül mindössze egyet tudtak teljesíteni - állapította meg kedden Brüsszelben kiadott jelentésében az Európai Bizottság.

Felsőoktatás Eduline

Egyetemi lemorzsolódás: menethibák

Elolvasom

Fölöslegesen zsúfolt órarendek, gyengén felkészült elsősök, egyebek mellett ilyen okok miatt nagy a lemorzsolódás a bolognai rendszerben – derül ki egy ELTE-vizsgálatból, amit a HVG ismertetett.

Közoktatás Eduline

Művész leszek. Megélek-e?

Elolvasom

Használjam ki a tehetségem és csináljam azt amit szeretek, vagy tartsam el a családom? Valószínűleg majdnem mindenkinek, aki képző- illetve iparművészeti tanulmányokat folytat, forognak-forogtak már a fejében hasonló gondolatok. Kérdés, hogy a kettő egyébként kizárja-e egymást?

Felsőoktatás Eduline

Románia a sláger a francia orvostanhallgatók között

Elolvasom

Míg három évvel ezelőtt még csak két-három francia hallgatója volt a kolozsvári Orvos és Gyógyszerészeti Egyetemnek, idén 262-re nőtt a számuk. Az erdélyi intézmény szívesen fogadja őket és külön francia nyelvű képzést is indított számukra - írta hétvégi számában a Le Figaro című párizsi napilap.

Közoktatás Eduline

Az emberszabású iskola

Elolvasom

Az idén 25 éves Gór Nagy Mária Színitanoda padjait számos ma már ismert színésztehetség koptatta. Az egykori növendékek - többek között: Farkasházy Réka, Kapócs Zsóka, Ábel Anita, Király Viktor, Xantus Barbara, Valkó Eszter, Miller Zoltán, Janza Kata, Brunner Márta, Fridel Fruzsina, Kárász Zénó, Deutsch Anita, Ulmann Mónika, László Boldizsár, Növényi Norbert, Márton Csaba, LL Junior - nem mindennapi bulival ünneplik majd a jubileumot és az iskola alapítóját, Gór Nagy Máriát, akivel a tanoda történetéről és sikerének titkáról beszélgettünk:

1 2 3