Felsőoktatás Edupress

140 ezres átlagfizetés és szerény karrierlehetőségek a pályakezdőknél

Elolvasom

Nyilvánosak már a felsőoktatási intézmények által készített diplomás pályakövetési kutatások eredményei, ezekből többek között az is kiderül, hogy a diplomások 80 százaléka főállásban helyezkedett el, és bár munkakörülményeikkel igen, a jövedelmükkel és karrierlehetőségeikkel nem elégedettek. Igaz, csupán a megkérdezett fiatalok 10-20 százaléka felelt a kérdésekre.

Felsőoktatás Eduline

Meddig jutottak a 2007-ben végzettek?

Elolvasom

Átlagosan három és fél hónap alatt helyezkednek el és 135 ezer forint nettó fizetésre számíthatnak ma a friss diplomások – írja az ezzel foglalkozó tanulmány. Azok a végzettek akiket megkérdeztünk, még ennél is biztatóbb dolgokról számoltak be.

Felsőoktatás Edupress

Irreális a pályakezdők bérigénye

Elolvasom

Jelentős eltérést mutatott a reális és a kívánt diplomás kezdő bérrel kapcsolatban az Educatio által most végzett vizsgálat eredménye. A hallgatók válaszaiból kiderült, hogy a továbbtanulást vonzóvá teszi a magasabb fizetés reménye, de a vélt és az elfogadhatónak tartott bér között jelentős az eltérés. A megkérdezettek az általuk reálisnak tartott havi kezdő bérnél 52 ezer forinttal többet tartanak elfogadhatónak.

Felsőoktatás Eduline

Mihez kezdesz az első diploma után?

Elolvasom

Az első diploma megszerzése tetszik-nem tetszik ma már szinte rutinfeladatnak számít. A továbbtanulás egyre inkább a posztgraduális, szakirányú képzések felé tolódik, az egyetemek és főiskolák egyre bővülő választékkal várják a specializálódni készülő diplomásokat. Belőlük pedig egyre több van: ma már minden harmadik diák tervezi, hogy az első diploma után is visszaül az iskolapadba.

Érettségi-felvételi Eduline

Pályakövetés itthon és külföldön – merre tart a magyar diák?

Elolvasom

Külföldön már évtizedek óta működik a pályakövetési rendszer, ami a középiskolások, a felsőoktatásban tanulók pályafutását követi nyomon. A rendszer megkönnyítheti a pályaválasztást, a diplomások munkaerő-piaci helyzetéről pedig adatokat nyújt. Bár a pályakövetés kötelező megvalósítását itthon már 2005-ben törvénybe foglalták, csupán az utóbbi időszakban történtek komolyabb lépések az ügyben.

1 2 3 4 5