Felsőoktatás MTI

Magasnak számítanak a magyar tandíjak Európában

Elolvasom

Mind a tandíjak, mind a diákoknak folyósított ösztöndíjak terén jelentősek az eltérések a felsőoktatásban az Európai Unió tagállamaiban - állapítja meg az Európai Bizottság által pénteken közzétett kimutatás. A 2012-es adatok szerint a magyar hallgatók 43 százaléka fizet önköltséget, szociális támogatást 15 százalékuk, tanulmányi ösztöndíjat pedig az államilag finanszírozott képzésben tanulók mindössze 22 százaléka kap.

Felsőoktatás Zubor Zalán

Havi 20-30 ezer forintot veszítenek a közgazdász- és jogászhallgatók

Elolvasom

Havi tíz-tizenötezer forintot veszítenek azok az egyetemisták, akik a 2013-tól kizárólag önköltséges formában induló jogi és gazdasági szakokon tanulnak: a jelenlegi szabályok szerint ők akkor sem kaphatnak ösztöndíjat és szociális támogatást, ha halmozottan hátrányos helyzetűek vagy kiemelkedő tanulmányi eredményt érnek el.

Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ezt nem fogják megköszönni a felvételizők a kormánynak - magasabb tandíj, ok nélkül?

Elolvasom

Újabb felsőoktatási intézmény kerülhet bajba a fizetős szakok – ebben az évben már központilag meghatározott – féléves tandíja miatt. A Magyar Táncművészeti Főiskolának szemeszterenként legalább 300 ezer forintot kellene elkérnie az állami ösztöndíjas helyekről kiszoruló hallgatóktól, pedig a rektor szerint ennél jóval olcsóbban is meg tudnák szervezni az oktatást. Az oktatási államtitkárság szerint 2013-ig nem lehet változtatni az összegeken.

1 2