szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két ütemben fogják oltani az oktatásban dolgozókat, április 19-én nyitnak az iskolák, eddig ötszáz önkéntes jelentkezett a kórházakba, hamarosan alig marad állami egyetem az országban, lejárt a Színművészeti 26 oktatójának felmondási ideje. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei.

Legalább 80 ezer pedagógust kell még beoltani az iskolák újranyitásához

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta, ha minden a mostani rendben halad tovább, akkor április 10-ig be tudják oltani a tanárokat, iskolai dolgozókat, és ez után egy héttel, azaz legkorábban április 19-én nyithatnak az általános és középiskolák, valamint az óvodák. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a kormány döntése alapján a 2,5 millió beoltottat elérve nyitnak ki egy héten belül az iskolák, ez a mostani számítások szerint legkorábban április 12-t vagy április 19-t jelent.

Úgy néz ki, a kormány az utóbbi mellett döntött, ugyanis szombaton már meg is jelent egy új kormányrendelet, miszerint április 19-től a köznevelési intézmények – az óvoda kivételével – és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek majd. Az óvodákban pedig megszüntetik a rendkívüli szünetet, amit még március 8-án rendeltek el.

Azóta egy kormányzati tájékoztatóból az is kiderült, hogy a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók oltása április 1-jén kezdődik majd meg, és két körben zajlik majd. A még nem regisztrált tanárokat, a szakképzésben dolgozókat, az egyéb óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozókat arra kérik, hogy március 29. (hétfő) éjfélig regisztráljanak a vakcinára. Ha ezt megteszik, az ő oltásukra is sor kerülhet a húsvét utáni héten - írták.

Eddig ötszáz önkéntes jelentkezett a kórházakba

Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) főigazgató-helyettese elmondta, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság jogelődje tavaly, az őszi második hullám idején hirdetett a mostanihoz hasonló akciót. Akkor több mint ezren jelentkeztek. Hozzátette, az idei első napi adatból kiindulva a jelentkezők száma bőven meghaladhatja a tavalyit. A főigazgató-helyettes szerint mindenki hasznos lehet a koronavírus elleni küzdelemben, ezért is várják az orvosok mellett gyógyszerészek, diplomás ápolók és egészségügyi tanulók jelentkezését is.

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat egyébként korábban azt írta, náluk 614 hallgató jelentkezett, akik a tanulás mellett, "saját szabadidejüket feláldozva teljesítenek szolgálatot az egyetem klinikáin, ezzel mérsékelve a szakdolgozókra háruló terhet".

Mindössze öt állami egyetem maradhat az országban

Ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett bólintott rá a Testnevelési Egyetem szenátusa a modellváltásra a hét elején. Ez volt a tizenhatodik állami felsőoktatási intézmény, amely – alighanem erőteljes kormányzati nyomásra – úgy döntött, hogy alapítványi formában folytatja tovább a működést. Három további intézményben – az Óbudai Egyetemen, a Magyar Táncművészeti Egyetemen és a Nyíregyházi Egyetemen – a hírek szerint szintén fontolgatják a modellváltást, illetve a korábbi hírek szerint 2021. szeptember 1-jétől a Pannon Egyetem is átalakul. Ez azt jelenti, hogy mindössze hat állami felsőoktatási intézmény maradhat az országban – ezekről itt írtunk részletesebben.

A tervek szerint a hónap végén be is nyújtják a szabályozást az újabb modellváltó egyetemekről – mondta Stumpf István egyetemi modellváltásokért felelős kormánybiztos kedden az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának online szakmai webináriumonán. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) azonban határozottan tiltakozik az ellen, hogy a kormány a legsúlyosabb járványhelyzetben nyújtsa be a felsőoktatás átalakítását célzó javaslatát, mindezt úgy, hogy annak tartalmáról semmilyen szélesebb körű egyeztetés nem történt.

Lejárt a Színművészeti 26 oktatójának felmondási ideje

Hétfőn volt az első tanítási nap a Színház- és Filmművészeti Egyetem 26 oktatója nélkül, akik még február 19-én adták be a felmondásukat, miután meggyőződtek róla, hogy az új vezetőség korábbi szándékaival ellentétben valóban érvényesen zárhatják le a hallgatók az őszi félévüket. Az egyetem Hallgatói Önkormányzata szerint a távozásuk pótolhatatlan hiányt jelent, mégsem kényszerülnek búcsúzkodni. "Elhivatottságuk garanciát jelent, hogy a megkezdett közös munka ma nem zárul le végérvényesen. Ezért hálával és tisztelettel tartozunk" - közölték.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!