szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) határozottan tiltakozik az ellen, hogy a kormány a legsúlyosabb járványhelyzetben nyújtsa be a felsőoktatás átalakítását célzó javaslatát, mindezt úgy, hogy annak tartalmáról semmilyen szélesebb körű egyeztetés nem történt.

"Nyilvánvalóvá vált, hogy az egyes egyetemek eljárási szempontból is megkérdőjelezhető módon úgy szavazták meg a modellváltást, hogy annak tényleges tartalma nem volt ismert, és nem is lesz hozzáférhető a jogszabály szövegének benyújtásáig - írják.

Az ADF hozzátette, hogy volt már hasonló eset. Az MTA-n hasonlóan történt a döntés, a "kutatóhálózat jogellenes elvételén túl az előkészítetlen jogszabályok önmagukban is bizonytalanságot teremtettek, és súlyos károkat okoztak".

Közleményükben felszólítják Stumpf István kormánybiztost és a kormányt, hogy ne éljenek vissza a kialakult súlyos helyzettel, amikoris a korlátozások miatt a "tudományos közösség és az egyetemi polgárság nem tudja hatékonyan képviselni az érdekeit, ne éljenek vissza".

Március 30-án ugyanis benyújtják az újabb modellváltó egyetemekre vonatkozó szabályozást – mondta Stumpf István egyetemi modellváltásokért felelős kormánybiztos tegnap az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának online szakmai webináriumonán.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!