szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Iskolaőrökkel biztosítanák a tanárok védelmét, elkészült a technikumok ajánlott óraterve, augusztustól újabb hat egyetem kerül alapítványi fenntartóhoz, a szakképzésben június 2-ától lehet pótolni az elmaradt gyakorlatokat, több egyetemista sem kapott Diákhitel Pluszt - ezek voltak a hét legfontosabb hírei.

Iskolaőrökkel biztosítanák a tanárok védelmét

A héten írtunk róla, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) javaslatott nyújtott be a köznevelési törvény módosítására, melynek célja a pedagógusbántalmazás megszűntetése. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról számolt be, hogy mintegy 500 intézményben - ebből 140-150 szakiskolában - fognak iskolaőröket alkalmazni, ezzel biztosítva a tanárok védelmét és az iskola rendjét.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem ez nem lehet több tüneti kezelésnél. Erről itt olvashattok részletesebben. De Jocó bácsi - Balatoni József történelemtanár - is kifejtette véleményét az iskolaőrség bevezetésével kapcsolatban. Ezt itt nézhetitek meg.

Újabb hat egyetem sorsa dőlt el

Megszavazta az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, miszerint újabb hat magyar egyetem kerülne alapítványi fenntartóhoz, a Corvinus-modellhez hasonlóan. A Magyar Közlönyben csütörtök este meg is jelentek az erről szóló törvények. Arról, hogy a magyarországi felsőoktatási intézmények fenntartói hogyan alakulnak augusztustól, itt olvashattok bővebben.

A szakképzésben is jelentős változások lesznek június 2-ától

Arról is beszámoltunk a héten, hogy az általános iskolákétól és gimnáziumokétól eltérő szabályozás lehetővé teszi a szakképzésben a tanév hátralévő részében az elmaradt gyakorlati képzések pótlását, illetve a nyári szakmai gyakorlatok előkészítését és megvalósítását.  

Elkészült a technikumok következő tanévre ajánlott minisztériumi óraterve

Ezeken a képzéseken nagy hangsúlyt kap a gyakorlat, de az ITM óraterve szerint a fő tárgyakból - azaz matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből - ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell majd elsajátítaniuk a diákoknak, és az ötödik év végén ugyanúgy érettségiznek majd belőlük, mint a hagyományos gimnáziumokban. A részleteket itt találjátok.

Sok egyetemista mégsem juthatott hozzá az új Diákhitel Pluszhoz

Korábban írtunk arról, hogy elkezdődött az új Diákhitel Plusz folyósítása, ami maximum félmillió forintos, szabad felhasználású, kamatmentes diákhitelt jelent a hallgatók számára. Csakhogy a héten kiderült, hogy több egyetemista is hoppon maradt, akik úgy igényelték az új, Diáhkitel Pluszt, hogy előtte már folyósították számukra a nyelvtanulási diákhitelt is. Erről itt olvashattok részletesebben.

Nem tudnak eljutni az egyetemre az orvostanhallgatók, mégsem engedik nekik az online vizsgázást

Budapesten kellene teljesíteniük a gyakorlati vizsgákat a Semmelweis Egyetem külföldi orvostanhallgatóinak is, pedig a járvány miatt vissza sem tudnak utazni. Petíciót indítottak a hallgatók.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!