szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pedagógusok fokozott védelme áll abban a törvény módosítására vonatkozó javaslatban, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyújtott be az Országgyűléshez.

A törvénymódosítás célja a pedagógusbántalmazás megszűntetése. A tervezett jogszabály garantálja, hogy a tanárok biztonságos környezetben, nyugodt körülmények között végezhessék munkájukat, ezért megteremti annak a lehetőségét, hogy szükség esetén a rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv bevonható legyen a tanárok, pedagógusok védelme érdekében.

A törvénymódosítás tartalmazza a 2020 szeptemberétől valamennyi tanuló számára teljesen ingyenes tankönyvellátás biztosításához szükséges jogszabály módosításokat, valamint kibővíti az alapfokú művészetoktatásra ingyenesen jogosult sajátos nevelési igényű tanulók körét. A nemzetiségi önkormányzatok kérésére a nemzetiségi oktatást szolgáló intézményrendszer egy új intézménytípussal egészül ki, a kiegészítő nemzetiségi óvodával.

A pedagógusok végzettségi követelményei nem változnak, de az erre vonatkozó rendelkezések a jövőben nem a törvényben, hanem kormányrendeletben kapnak majd helyet, a pedagógusképzés fejlődése miatt ugyanis a hatályba lépése óta eltelt 8 évben 7 alkalommal kellett emiatt módosítani a nemzeti köznevelésről szóló törvény mellékletét, a jövőben a technikai módosításokat elegendő lesz kormányrendeletben átvezetni. A most benyújtott javaslat rendezi a köznevelés és a szakképzés szétválása kapcsán még fennmaradt egyes részletkérdéseket, így például a művészeti szakgimnáziumok működését.

Újraindult az élet a vidéki óvodákban - átmeneti házirend és fotók az első napról

A koronavírus-járvány miatt bezárt óvodák vidéken május 25-től, Budapesten június 2-tól fogadják ismét a gyerekeket. A kényszerszünet utáni első nap képei közül válogattunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!