szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hoppon maradtak azok a diákok, akik úgy igényelték az új, Diáhkitel Pluszt, hogy előtte már folyósították számukra a nyelvtanulási diákhitelt is.

Korábban írtunk arról, hogy elkezdődött az új Diákhitel Plusz folyósítása, ami maximum félmillió forintos, szabad felhasználású, kamatmentes diákhitelt jelent a hallgatók számára. Az új hitel megjelenésével pedig megszüntették a korábbi, nyelvtanulásra igényelhető diákhitelt. Most a hvg.hu-nak beszámoló diákoktól kiderült, azok, akik már korábban felvették a nyelvtanulási kölcsönt, számukra nem folyósítják az új, Diákhitel Pluszt - erről a feltételről pedig nem tájékoztatták őket.

„Mind az egyetem, mind a Diákhitel Központ félretájékoztattak, nem számíthatunk rájuk, hatalmasat csalódtunk bennük” - fogalmazott egy diák. Akik pedig számítottak erre a pénzre, nem kis bajban lehetnek, ugyanis tízezres nagyságrendben maradtak diákok munka nélkül az elmúlt hónapokban.

Járt volna a hitel

A Neptunban azt találták az említett diákok, hogy a hitelfelvételre akkor is jogosultak, ha korábban, vagy akár idén is felvettek Diákhitel1-et vagy Diákhitel2-t. Csakhogy a szövegből kimaradt, hogy aki igénybe vette a Diákhitel3-at, azaz a Nyelvtanulási hitelt, annak már nem jár az újabb támogatás, a Diákhitel Plusz - írják. Az oldalhoz forduló diákok pedig éppen így jártak, szerintük pedig sokakat érint még ez a probléma.

A hvg.hu megkereste a Diákhitel Központot és a felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumot, de érdemi választ nem kaptak a történtekre.

A 19 és 29 év közöttiek csupán 31 százaléka tudná legalább fél évig kihúzni a megtakarításaival

A 19 és 29 év közöttiek 55 százaléka rendelkezik megtakarítással - átlagosan 300 ezer forinttal. A legtöbben lakásra és a tanulmányaikra spórolnak - derül ki egy friss felmérésből.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!