szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megjelent a módosított Nat, emelkedtek a felsőoktatási ösztöndíjak, lejárt az iskolaérettségi vizsgálatok határideje. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit.

Nőnek a felsőoktatási ösztöndíjak - ilyen támogatásokra pályázhattok

Február 1-jétől 30 százalékkal, 166 ezer forintra emelkedik a hallgatói normatíva összege; a felsőoktatási ösztöndíjakra fordítható keret ezzel bő két év alatt összesen 40 százalékkal bővül. Ha kíváncsiak vagytok, milyen ösztöndíjakra pályázhattok a tavaszi félévben, kattintsatok ide.

Nyilvánosságra hozták az új Nemzeti alaptanterv szövegét

Az új vagy módosított Nemzeti Alaptanterv már elolvasható a Magyar Közlönyben. 

Mindez az után, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken bejelentette, elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv (Nat). Ami a tervek szerint az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe.

Véget ért a január - lejárt a határidő

A január 28-i adatok szerint 7220 kérelem érkezett a hivatalhoz, a hatodik életévüket idén augusztus 31-éig betöltő gyermekek beiskolázásának halasztása ügyében. Az iskolaérettségi vizsgálatokról itt olvashattok bővebben.

Jönnek az állami ovik?

A héten napvilágot látott információk szerint a kormány elvenné az önkormányzatoktól az óvodákat is. A kabinet tovább sem tett le arról tervéről, hogy elvenné az ökormányzatoktól az óvodákat. Felmerül a kérdés, hogy milyen intézményes rendszerben működhetnének tovább az óvodák.

Az új minősítési rendszertől függ majd a tanárok fizetése

Hamarosan elkészül a szakképző intézmények oktatói számára kidolgozott új minősítési rendszer, és már tavasszal ez alapján értékelik a tanárokat – ettől függ majd a fizetésük is. Előreláthatólag február elején jelenik meg az új szakképzési törvény végrehajtási rendelete, amiből minden információ kiderül majd a várható változásokról.

Megjelent a Felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése

A felvételi eljárás rendjének megfelelően a felsőoktatási intézmények a december 19-én kiadott tájékoztatóban közölt adatok egy részét módosították, és új képzéseket is meghirdettek. A felvételi tájékoztató már az új információkkal bővített formában olvasható.

A minisztériummal egyeztetett a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete - jöhet a béremelés?

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete kiemelten a bérkérdésekkel és a fenntartóváltási folyamatokkal kapcsolatban kereste meg az ITM miniszterét - írják közleményükben. A FDSZ ősszel kidolgozott bértáblája kapcsán pozitívan vélekedettek a minisztériumi vezetők, reményeik szerint még idén megvalósulhat egy béremelés.

Jön a továbbfejlesztett Corvinus-modell? A Semmelweis Egyetem lenne a következő

A négy orvosi egyetem közül a Semmelweis Egyetem lenne a következő, ahol megnézik azt, hogy milyen lenne a Corvinushoz hasonló átalakítás - mondta el Palkovics László egy interjúban. Erről bővebben itt olvashattok.

Reagált az iskolaérettségi viszgálatokra az Oktatási Hivatal: "nincsenek fennakadások"

Rendben, fennakadások nélkül, a jogszabályoknak megfelelően zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál - közölték kedden az MTI-vel.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.