szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen egyetemi ösztöndíjakra pályázhattok a második, tavaszi félévben? Itt vannak a legfontosabbak.

Szociális ösztöndíjak

A hátrányos helyzetű, állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésen tanulók az előző félévhez hasonlóan pályázhatnak a rendszeres szociális ösztöndíjra. Ha pedig valamilyen váratlan esemény – baleset vagy állás elvesztése – miatt romlik a szociális helyzetetek, akkor rendkívüli szociális ösztöndíjra pályázhatok. A rendszeres szociális ösztöndíjra félévente lehet pályázni a Neptunon keresztül, és havonta utalják az elnyert összeget, míg a rendkívüli ösztöndíj viszont egyszeri juttatás, ahol a kérelmeket havonta bírálják el.

Tanulmányi ösztöndíj

A legjobb tanulók sem maradnak ösztöndíj nélkül, azok a diákok, akik egy-egy félévben a legjobban teljesítenek, az azt követő szemeszterben havi jutalmat kapnak. Erre az ösztöndíjra külön pályáznotok nem szükséges. Azt, hogy pontosan mi alapján döntenek, az egyetemek, főiskolák határozhatják meg: van, ahol csak a tanulmányi átlag számít, máshol ezt az egyes tárgyak kreditértékével súlyozzák, és van, ahol a teljesített kreditek számát is figyelembe veszik. Még több infót itt találtok a tanulmányi ösztöndíjról.

Jó hír, hogy mind a tanulmányi, mind a szociális ösztöndíjak összege magasabb lesz februártól, ugyanis ismét emelkedik a hallgatói normatíva.

Szakmai, tudományos, közéleti ösztöndíj

Ha tudományos, vagy közéleti aktív tevékenységet folytattok az egyetemen, főiskolán, azt is jutalmazhatják ösztöndíjjal. Ezeknek a lehetőségeknek minden hallgató a maga intézményi oldalán nézzen körül, járjon utána a szabályoknak, ugyanis a többihez hasonlóan, bár ebben az esetben azért különösen egyéni szabályokról lehet szó.

Azok a hallgatók pedig, akik az előző félévben elnyerték a Bursa Hungarica ösztöndíjat, a tavaszi félévben is számíthatnak az addigi havi összegre. Így ők ezzel is biztosan - újabb pályázás nélkül - számolhatnak.

Még több egyetemi ösztöndíjra ebben a keresőben találhattok, ahol a saját egyetemeteket kiválasztva megnézhetitek, milyen intézményen belüli lehetőségeitek vannak.

Meddig tart még a vizsgaidőszak? Itt vannak az egyetemek dátumai

Mikor lesz vége a vizsgaidőszaknak a legtöbb egyetemen, ezzel együtt mikor kezdődik a tavaszi félév? Itt van a legnépszerűbb egyetemek tanévrendje.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!