szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyetemisták vagytok és szeretnétek tisztában lenni azzal, hogy milyen támogatásokat, ösztöndíjakat igényelhettek? Itt egy ösztöndíjkereső, amiben mindent megtalálhattok.

Ahogy arról már írtunk többször is, idén február 1-től 8 százalékkal (119 000 forintról 128 520 forintra) emelték a hallgatói normatíva összegét. Az már egy ideje nem kérdés, hogy jövőre további csaknem 30 százalékkal, 166 600 forintra emelik majd a felsőoktatásban egy főre számított hallgatói támogatást.

Ez az emelés érinti a tanulmányi ösztöndíjat,és a szociális támogatásokat is. Habár ez utóbbi ösztöndíj havi összege felsőoktatási intézményenként változó, de nem lehet alacsonyabb a hallgatói normatíva 20, illetve 10 százalékánál. Az ösztöndíjra minden félévben újra kell pályázni. Illetve az iskolakezdő alaptámogatást is befolyásolja, melynek mértéke alapképzésben a hallgatói normatíva 50 százaléka, mesterképzés esetében pedig a 75 százaléka.

Most egy olyan oldalt ajánlunk, ahol megkereshetitek, milyen támogatásokat, ösztöndíjakat igényelhettek az egyetemeteken vagy a karon, ahol tanultok. A fFlvi egyik aloldalán ugyanis működik egy ösztöndíjkereső, ahol egyetemekre és karokra is szűkíthetitek a keresést, illetve szövegrészre is rákereshettek.

©

Ha kiválasztottátok a megfelelő intézményt és minden egyebet, akkor a listában részletesen megtaláljátok az ösztöndíj leírását, a jelentkezési határidőt és azt is, melyik karon igényelhetitek ezt a támogatást. Persze ha bővebb infókat szeretnétek, akkor érdemes az intézményetek tanulmányi osztályán érdeklődi a támogatásokról.

Örülhetnek az egyetemisták: jövőre tovább emelkedik a hallgatói normatíva

Tíz év után, tavaly döntött a kormány a hallgatói normatíva emeléséről - a korábbi 119 ezer forintos összeg 2020-tól pedig 166 600 forintra emelkedik majd. Itt vannak a részletek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.