szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A négy orvosi egyetem közül a Semmelweis Egyetem lenne a következő, ahol megnézik azt, hogy milyen lenne a Corvinushoz hasonló átalakítás - mondta el Palkovics László egy interjúban.

Palkovics László innovációs miniszter a Népszavának adott interjújában beszélt arról, hogy a négy orvosi egyetem közül a Semmelweis Egyetem lenne a következő, ahol megnézik azt, hogy mit is jelentene a Corvinus-modellhez hasonló működési mód. Az oktatás mellett a betegellátást is ebbe a struktúrába kell majd beilleszteni - tette hozzá.

A Corvinus Egyetem tavaly nyáron került alapítványi fenntartásba, azóta az állam helyett az erre a célra létrehozott Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány az intézmény fenntartója, amihez az alapító vagyont a MOL Nyrt. és a Richter Nyrt. 10-10 százalékos részvénypakettje adta.

A Semmelweis Egyetem átalakításával kapcsolatban a miniszter most azt is elmondta, hogy egy teljesítményalapú finanszírozási rendszeren gondolkoznak,  ami úgy nézne ki, hogy az állam megállapodik az egyetemekkel a finanszírozási feltételekben, mondjuk ötévente értékelik az elvégzett oktatási teljesítményüket különböző minőségi mutatókkal.

Az innovációs és technológiai miniszter hozzátette: " ebben a modellben az államilag finanszírozott hallgatók képzésének költségeit fizeti meg az állam az egyetemnek. Ezzel nem lesz kevesebb az ingyen hely, csak más csatornán kerül a hallgató képzési díja az intézményhez."

Megváltoztak a szabályok: mennyi ideig tanulhattok ingyen a Corvinuson?

A 2020-as felvételin a Budapesti Corvinus Egyetemen az állami ösztöndíjas finanszírozási forma helyett már a Corvinus Ösztöndíjprogramra lehet jelentkezni. Hány félévig tanulhattok tandíjmentesen egy adott képzésen, és fogynak-e vele az állami féléveitek? Itt vannak a részletek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.