szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv (Nat) - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken. A módosított Nat az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe.

A módosított dokumentum a humán tárgyak esetében új tartalmakkal, szerkezettel, modern eszközökkel járul hozzá a nemzeti önazonosság kialakításához - mondta el a miniszter. A természettudományos tárgyak esetében "science-típusú" tananyagot állítottak össze, hogy a diákok érdeklődését még inkább elnyerjék - mondta.

Az idegennyelv-oktatásban az eddigieknél hatékonyabb eszközökkel szeretnék növelni az eredményességet - ismertette. Hajnal Gabriella, miniszteri biztos úgy fogalmazott: a módosított Nat középpontjában a gyermek és a pedagógus áll.

A tervek szerint csökken a tanulók óraszáma, és a korábbi szabályozástól eltérően évfolyamonként meghatározzák a diákok maximális heti óraszámát. Az alsó tagozat első három évében ez 24 óra lesz, amiből 22 a kötelező. Ebben a tervek szerint már benne van a heti öt testnevelés óra is. A 11-12. évfolyamon összesen a maximum óraszám 34 óra lesz, a kötelező ebből 11. évfolyamon 25, a 12. évfolyamon 24 óra. Ehhez jön majd még négy kötelezően választható tárgy, a korábbi fakultációknak megfelelően, illetve választható tárgyként négy illetve öt óra plusz.

A PSZ szerint túlságosan későn hozták nyilvánosságra az új Nemzeti alaptantervet

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint túlságosan későn hozták nyilvánosságra a módosított Nemzeti alaptantervet, amelyről nem is folyt széles körű társadalmi vita.

A miniszeri biztos cáfolta, hogy megszűnnének tantárgyak, így a médiaismeret - ami korábban a megszűnő tárgyak között szerepelt -, mint kötelezően választható tárgy is megmarad, mostantól két évfolyamon is lehet majd tanulni. A 8. és 12. évfolyamon jelenik meg az állampolgári ismeretek, ahol megtanulják a diákok, hogyan kell használni az ügyfélkaput - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A digitális kultúra, a korábbi informatika, valamint a technika tantárgyak is megújulnak. Lehetőség lesz a természettudomány elnevezésű integrált tárggyal kiváltani a kémia, fizika és biológia tárgyakat, és tartalmi megújuláson esett át a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az ének-zene tárgyak. 

Mi lesz a tankönyvekkel?

A sajtótájékoztatón bejelntették, elkészültek az új kerettantervek is, amelyeket a minisztérium és az Oktatási Hivatal honlapján napokon belül közzé tesznek. Az átdolgozott tankönyvek is időben rendelkezésre állnak majd - ígérte a miniszteri biztos.

Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár közölte: a módosított dokumentum további feladatokat ad majd a pedagógusképzés és továbbképzés területén. A megváltozott tartalmakra megfelelően fel kell készíteni a pedagógusokat - hangsúlyozta. Megjegyezte: a változások az érettségi szabályozását is érintik majd, a vonatkozó pontokat az év második felében rendezni kívánják.

Az új Nemzeti Alaptanterv körül még mindig nem csillapodtak a hullámok. Az elmúlt hetekben olyan hírek is megjelentek, hogy nem is egy, hanem egyből két Nat is van. Illetve több szakmai szervezet is aggodalmát fejezte ki a minisztérium döntései miatt. Az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatói Grémiuma például azt kérte a kormánytól, hogy legkorábban 2021 szeptemberében lépjen hatályba az új Nemzeti alaptanterv. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) pedig nyílt levélben sérelmezte, hogy habár korábban megállapodtak, mégsem kapták meg az új Nemzeti Alaptanterv koncepcióját. Még a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) is felszólalt az ügyben: jelenlegi formájában nem támogatják az új Nemzeti alaptanterv (Nat) bevezetését.

Mi történt az új Nemzeti alaptantervvel? Összefoglaló az eddigiekről

Hová lett a hetekkel ezelőttre várható új Nemzeti alaptanterv? Milyen információkat lehet tudni róla, és ezeket hogyan fogadták a szakmai szervezetek? Kérdések a NAT körül.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!