szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan elkészül a szakképző intézmények oktatói számára kidolgozott új minősítési rendszer, és már tavasszal ez alapján értékelik a tanárokat – ettől függ majd a fizetésük is.

Előreláthatólag február elején jelenik meg az új szakképzési törvény végrehajtási rendelete, amiből minden információ kiderül majd a várható változásokról.

A Népszava értesülései szerint, Pölöskei Gáborné szakképzési helyettes államtitkár néhány fontos információt már megosztott az új rendeletről: az egyik, hogy a szakképzési centrumoknak még hangsúlyosabban a gazdaság kiszolgálása lesz a célja, és nem az iskolák és tanáraikhoz való alkalmazkodás. A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy a szakképző intézmények oktatói számára hamarosan elkészül az új minősítési rendszer és már tavasszal ez alapján értékelik majd a tanárokat – ettől függ majd a fizetésük is.

Bár átlagosan 30 százalékos béremelést ígér a kormány a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak, ez nem jelenti azt, hogy mindenki ennyit fog kapni. A minősítési rendszer alapján – az iskolák igazgatói – fogják a fizetéseket meghatározni, így egyes pedagógusoknak akár 20 százalékkal is csökkenhet a bérük.

„Senki nem fog rosszabbul járni, senki sem kereshet kevesebbet korábbi bérénél” – írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium. „A teljesítmény- és munkaköralapú differenciálás következményeként lesznek olyan kiváló oktatók, akiknek a fizetése akár ötven százalékkal is megemelkedik, míg mások fizetése az átlagos harminc százaléktól elmaradó mértékben nő” – teszik hozzá.

De tavasztól nem csak a szakképző iskolák oktatóit, hanem az iskolákat is a minőségük alapján fogják finanszírozni. Arról, hogy ez pontosan mit is jelent, még nincs egyértelmű válasz.

Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak tartja a szakképzés jelenlegi helyzetét és őszinte aggodalommal figyelik - az egyébként reformokra szoruló ágazatban - a hibás döntések sorozatát. A PDSZ az elmúlt hetekben bejelentette egy - a szakképzéssel foglalkozó - sztrájkbizottság megalakulását is, annak reményében, hogy mielőbb tárgyalhassanak a felelősökkel. Erről itt olvashattok részletesebben.

Átalakított szakképzés: hamarosan megjelenik a hivatalos rendelet, az államtitkár személyesen tájékoztatja majd az iskolákat

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár személyesen mutatja be a szakképzés változásait a hazai iskolaigazgatók számára. Februártól ellátogat megyénként egy-egy munkaértekezletre, ahol többek között a munkaidő elszámolásáról, valamint az új bérrendszerről fog beszélni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.