szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak tartja a szakképzés jelenlegi helyzetét és őszinte aggodalommal figyelik - az egyébként reformokra szoruló ágazatban - a hibás döntések sorozatát. A szakképzés átalakításának folyamata az ágazat minden szereplőjét bizonytalanságban tartja.

A PDSZ közleményben reagált a szakképzés jelenlegi helyzetére. Elfogadhatatlannak tartják, hogy "nincs érdemi tájékoztatás sem a szülők, sem a tanulók, sem a munkavállalók irányába". Illetve felelőtlenségnek tartják, hogy alig több, mint két héttel a felvételi jelentkezés előtt a szülők és tanulók még mindig nem tudják pontosan, hogy milyen szakmát választhatnak és mit is adhat számukra a megújítani tervezett szakképzés.

A szekszervezet szerint továbbra sincs jogszabályban rögzített garancia a béremelésre. A szakképzési centrumokból származó hírek alapján a költségvetési előirányzatokban nincs nyoma az emeléshez szükséges bértömegeknek. Egyéb forrásokból az is következik, hogy nem kap minden dolgozó érzékelhető béremelést, miközben a munkaterhek folyamatosan növekednek – az oktatók és a pedagógusok akár 29 tanítási órára is kötelezhetők lesznek hetente - írják közleményükben.

Problémának érzik azt is, hogy a jogalkotás körül szerintük még mindig nagy a káosz. A PDSZ információi szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szakképzési törvény végrehajtási rendeletének sokadik variációján dolgozik, miközben a szakma pusztán a második változatról adhatott véleményt.

Illetve kiemelték, hogy "a közalkalmazotti törvény hatályon kívül helyezése továbbra is veszélyezteti a munkavállalók érdekeit". Ahogy írják, sokszor felhívták már fel a figyelmet arra, hogy közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény számtalan ponton kedvezőbb a munkavállalóknak, mint a munka törvénykönyvében foglaltak. Mindemellett a pedagógusok foglalkoztatásának köznevelési törvényben és a hozzá kapcsolódó rendeletekben rögzített speciális szabályai sem vonatkoznának a továbbiakban a szakképzésben dolgozókra.

 A PDSZ az elmúlt hetekben bejelentette egy - a szakképzéssel foglalkozó - sztrájkbizottság megalakulását, annak reményében, hogy mielőbb tárgyalhassanak a felelősökkel. Korábbi tapasztalataik alapján nem érte őket meglepetésként, hogy a kormány nem válaszolt a sztrájktörvényben előírt határidőn belül, amelynek értelmében már ki kellett volna jelölnie tárgyalóit. A PDSZ ebbe nem hajlandó beletörődni és amíg nem tudják elérni, hogy legalább egy évvel elhalasszák a szakképzés reformját, valamint azt, hogy az ott dolgozók továbbra is közalkalmazottak maradjanak, a nyomásgyakorlás hagyományos és új eszközeivel is élni fognak - írják.

PDSZ: az oktatási rendszernek jelenleg a pedagógushiány a legnagyobb gondja, nem pedig a lerobbant épületek

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az 50 milliárd forintos hitelből az oktatási infrastruktúra fejlesztése helyett inkább a pályakezdő pedagógusok lakhatását kellene támogatni.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.