szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lassan itt van a vizsgadömping ideje, amikor ki sem látszottok majd a tanulásból. A zh-k teljesítése mellett van néhány fontos dolog, amire érdemes figyelnetek.

Ha államilag támogatott képzésen tanultok, akkor fontos tudnotok, hogy ez nem jelent végleges finanszírozási formát, átsorolhatnak titeket önköltséges kategóriába is. Mikor történhet meg, hogy államilag támogatott finanszírozásról áttesznek titeket önköltségesre?

Az egyetem köteles átsorolni benneteket év végén, ha:

  • az utolsó két (aktív) félévetek átlagában nem szereztetek legalább 18 kreditet, (így az őszi félév eredményei is sokat nyomhatnak a latban)
  • nem értétek el az intézmény szervezeti és működési szabályzatában megállapított tanulmányi átlagot (itt nézhetitek meg, mennyi az annyi)
  • az állami ösztöndíjjal támogatott képzés feltételeinek vállalásáról szóló nyilatkozatot visszavonjátok vagy,
  • kimerítettétek a rendelkezésetekre álló támogatási időt. Hány félévet használhattok összesen? Itt megnézhetitek a számokat.

Persze fordítva is működhet az átsorolás. A felsőoktatási intézmény a megüresedett állami ösztöndíjjal támogatott helyekre – az önköltséges hallgatók ilyen irányú kérelme esetén – a legjobb teljesítményt elérő, azonos szakon tanulmányokat folytató önköltséges hallgatókat a tanulmányi teljesítményük alapján rangsorolva átsorolja.

Bár tavaly a vírushelyzet miatt elmaradtak az átsorolások, az egyetemek minden év július 31. napjáig meg kell hozni az átsorolási döntést, tanévenként egyszer kötelesek meghozni.

Megvan, ki teszteli majd a tanárokat?

Az Index azt állítja, a náluk lévő levélből kiderül, kik fogják tesztelni az iskolai dolgozókat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!