szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szokásos időpontban tartják az idei érettségiket, nem lesz halasztás - a döntéssel szemben több szakmai szervezet tiltakozik. Indulnak az online nyelvvizsgák, az érettségit utólag is megszerezhetik a technikusi képzésre jelentkezők. Ezek voltak a hét legfontosabb történései.

Maruzsa Zoltán neve végigkísérte ezt a hetet (is) az érettségi bejelentések miatt, még azt is nyilatkozta például a vizsgák szervezése kapcsán, hogy még ő maga is beszállna felügyelőtanárnak. A héten a fiatalokért felelős helyettes államtitkárnak Rácz Zsófiának tehettetek fel kérdéseket az idei érettségiről, Maruzsa Zoltán közreműködésével pedig meg is születtek a videós válaszok. Itt nézhetitek meg őket.

Május 4-től érettségi

A héten lejárt a vizsgamódosítás lehetőségének határideje is. Az idei vizsgákat pedig meg lehet és mielőbb meg is kell tartani - jelentette be Maruzsa Zoltán, miután hivatalosan egyeztett a halasztás kérdéséről. Korábban egyébként azt is nyilatkozta: ha a járvány indokolja, mozgatják az érettségi időpontját.

Az Oktatói Hálózat, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is az idei érettségi eltörlését követeli.

Már láthatjátok a felvételi pontjaitokat

Április 19-étől elkezdődött a tavaszi ügyintézés időszaka, már elvégezhetitek az utolsó simításokat az E-felvételi rendszerében. A részletekről itt olvashattok.

Érettségi körkép a világban

Minden országban más módszert találták ki az érettségikkel kapcsolatban. Van, ahol megtartják, van ahol törölték, nincs egységes stratégia, de az biztos, hogy idén nem lesz mindenhol érettségi. Itt nézhetitek meg, hol milyen megoldást találtak.

Ingyen nyelvvizsga és KRESZ-támogatás

Július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévő anyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét. Itt olvashattok további részletekről.

Érettségi nélkül is lehet technikusi képzés

Érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire. A bizonyítványt utólag, a szakmai vizsgáig is elég lesz megszerezni. A részletekről itt olvashattok.

Online nyelvvizsgák

Megkapták a kijelölt nyelvvizsgaközpontok az akkreditációt az online nyelvvizsgákhoz. Négy nyelvvizsgaközpontnál 28 nyelvből szervezhető online nyelvvizsga. A hírről itt olvashattok bővebben.

Magyar egyetemek a felsőoktatási világrangsoron

Megjelent a Times Higher Education (THE) által az ENSZ fenntartható fejlődési céljai alapján összeállított világrangsor. A hazai egyetemek közül a Szegedi Tudományegyetem szerepelt a legjobb helyen.

Közel százezer diák maradhat ki március óta az oktatásból

Kiderült, mekkora lehet azoknak a diákoknak a száma, akik digitális eszközök hiányában nem tudnak részt venni a távoktatásban. Ezt a cikket itt olvashatjátok el. Ha az egész világot nézzük, ez a szám milliós nagyságú.

Iskolák újranyitása: még ebben a tanévben, vagy csak szeptembertől lenne jó ötlet?

Ahogyan az érettségi döntésben, úgy az iskolák kinyitásában is eltérő tervek, intézkedések vannak folyamatban. Megnéztük, mit lehet tudni az egyes országokról, hol miként döntenek a kérdésben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!