szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Minden országban más módszert találták ki az érettségikkel kapcsolatban. Van, ahol megtartják, van ahol törölték, nincs egységes stratégia, de az biztos, hogy idén nem lesz mindenhol érettségi.

Magyarországon megtartják az írásbeli érettségiket, május 4-én lesz az első vizsga, bár miután a miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy szakértők szerint május 3-ra várható a járvány tetőzése, Maruzsa Zoltán, államtitkár azt mondta, hogy: ha a járvány indokolja, mozgatják az érettségi időpontját. Tegnap több olyan országot is sorra vettünk, ahol különleges döntés született az érettségi vizsgákkal kapcsolatban. A hvg.hu oldalán megemlít további országokat is, ahol különböző módon bonyolítják le az érettségiket.

Nagy Britannia

Elmarad az érettségi. A végzős diákok érettségi eredményeit a tanárok értékelése, az osztálytársakhoz mért teljesítmény és a korábbi években elért eredmények fogják meghatározni.

Hollandia

Hollandiában eltörölték a május 7-én esedékes központi érettségi vizsgákat. A végzősök az egyes tantárgyakban szerzett végső jegyét fogadják el az érettségi eredményeként.

Lengyelország

Az eredetileg májusra tervezett érettségi vizsgákat leghamarabb júniusban tartják meg, ezek időpontjáról majd legalább egy hónappal korábban értesítik a diákokat.

Ausztria

Ausztriában csak a végzős osztályok számára május 4-től már újraindul a tanítás és háromhetes előkészítés után május 25-től jönnek az írásbeli vizsgák. A vizsgát legfeljebb három tárgyból írják, hetente egyet, és csak azokból a tárgyakból, amelyek a felvételihez szükségesek. A dolgozatok rövidebbek lehetnek, mint korábban/normális időkben. Azok, akiknek nem sikerül a vizsgája, júniusban kompenzációs tesztet írhatnak. Aki szeretné, választhatja, hogy az év végi jegyeit kapja megajánlva.

A vizsgák így zajlanak majd: a vizsgázóhelyiséget minden órában megfelelően kell szellőztetni, minden vizsgázó kap szájmaszkot, a munkafelületeket fertőtlenítik, minden vizsgázóhelyiségben legalább egy fertőtlenítőszer-adagoló rendelkezésre áll. A kockázati csoportba tartozó, azaz korábban betegséggel küzdő tanulók lehetőséget kapnak arra, hogy írásbeli tesztet külön vizsgázó helyiségben írhassák meg.

Szlovákia

Az érettségi vizsga külső (nem saját iskolában megvalósítandó) részét és az írásbeli érettségit eltörlik. A szóbeli rész a saját iskolában két hét alatt, az iskolák újranyitásától számított két héten belül kerül majd lebonyolításra, legkésőbb június 30-ig.

Ahol még nincs döntés

Németország

A németek nem döntöttek az érettségi időpontjáról és részleteiről, de megtartják a vizsgákat. A tanévet meghosszabbítják. A gimnáziumok, reál- és középiskolák végzős diákjainak április 27-től folytatódik a tanítás, de szigorú higiéniai és távolságtartási feltételek mellett, egy tanteremben legfeljebb 15 tanulóval.

Szlovénia

A szlovén kormány május elseje után megvizsgálja és az aktuális járványügyi helyzet függvényében dönt arról, hogy az érettségi előtt álló diákok visszatérhetnek-e az iskolákba.

A 65 év feletti tanárokra is számítanak az érettségiken

Az érettségin a 65 év feletti tanárok is részt vehetnek a vizsgáztatásban és a május 4-ei időpont változtatásának jelenleg nincs kijelölt határideje.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!