szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon megtartják az írásbeli érettségiket, május 4-én lesz az első vizsga. Az oktatás terén most az egész világon sok kérdés van. Így tartják meg az érettségiket a világ körül.

Múlt héten jelent meg a kormányrendelet, mely szerint Magyarországon csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartják meg. Csak ott lesznek szóbelik, ahol az írásbeli nem megoldható. Nem sokkal később a miniszterelnök kijelentette, hogy szakértők május 3-ra várják a koronavírus-járvány csúcspontját. Vajon mi a helyzet az érettségikkel nagy a világban? Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember összeszedte, hogy milyen megoldásokhoz nyúltak a döntéshozók világszerte ebben a helyzetben - olvasható a WMN oldalán.

A világon mindenhol diákok milliói készülnek záróvizsgázni és érettségizni azokban az országokban, amelyekben a koronavírus-járvány miatt korlátozó intézkedéseket vezettek be. Ez 2020 áprilisában 188 országot érintett, azaz világszerte mintegy egymilliárd-ötvennyolcmillió gyerek tanul most távoktatás keretében – mondja a szakember.

Dr. Gyurkó Szilvia alapvetően 3 megoldási módot figyelt meg a világban: a vizsgák eltörlését, elhalasztását, illetve a vizsgaszabályok ideiglenes átalakítását.

Országok, ahol törölték a vizsgákat

A norvégok minden tanév végi vizsgát töröltek, beleértve az érettségit is. India egy részén a diákok úgy tanulhatnak tovább, hogy a tanáraik megajánlanak nekik egy érdemjegyet – az év végi záróvizsgákat és az érettségiket szintén törölték.

Az Egyesült Államokban a SAT (amerikai egységes szintfelmérő rendszer, ami az egyetemi felvételihez szükséges) május 2-án lenne esedékes, de az idén nem tartják meg. A vizsgát elhalasztották, de még annak időpontját is felülvizsgálják. A legtöbb amerikai egyetem megváltoztatta a felvételi kritériumait, hogy SAT nélkül is bekerülhessenek a diákok. Az UNESCO április 9-én közzétett listája szerint mindössze tizenegy országban törölték az érettségit.

Országok, ahol a halasztás mellett döntöttek

Afrikában a középiskolai záróvizsgákat felfüggesztették azzal a kitétellel, hogy amint a közegészségügyi helyzet javul, megtartják őket. A karibi vizsgabizottság (ami tizenhat ország vizsgarendszerét felügyeli a nyugat-indiai térségben) júliusra halasztotta az eredetileg május–júniusban esedékes érettségiket és év végi záróvizsgákat.

Hongkongban egy hónapot, az íreknél több hónapot is tolódnak a vizsgák. Több országban az érettségi elhalasztása befolyásolja az egyetemi tanév kezdetét is. Írországban már biztosan változik az egyetemi évkezdés, ahogy Indiában, Kolumbiában, és Kína egyik legnagyobb egyetemén is. Az UNESCO listája alapján a legtöbb ország (71) a vizsgák elhalasztása és újratervezése mellett döntött.

Országok, ahol alternatív megoldást választottak

Több ország van, ahol megtartják a vizsgákat, de változattak a rendszeren, a szabályokon. A legtöbb helyen az online megoldásokat választottak. Ezek egyik közös jellemzője, hogy a vizsgaszabályzat megengedi a tankönyvek használatát, de olyan sok kérdést tesznek fel rövid idő alatt, hogy ha nem készültek fel alaposan a diákok, akkor nem tudnak jól vizsgázni. Online vizsgáznak a diákok Belgium egyes részein, Észtországban, Amerika egyes államaiban, Egyiptomban, Mexikóban (összesen tizenegy országban).

Van, ahol az online vizsgát kombinálják az iskolai teljesítmény alapján megajánlott érdemjeggyel. Ezt a megoldást választották a csehek, a dánok, a franciák, és a Karib-térség több állama. Az olaszok (és még négy állam, közöttük Japán) a vizsgák számát is csökkentették.

Sokféle megoldás született és az látható, hogy senki nem áll ki egyik vagy másik mellett. Országonként eltérő okok és szempontok miatt számíthat egyik vagy másik választás igazságosnak a diákok szempontjából. „Az idei évben érettségiző diákoknak a világ minden táján kemény próbatételt kell kiállniuk” – mondja Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember.

Nem mindenhol marad el az idei ballagás, szuper ötlettel álltak elő

A legtöbb iskolában nagy valószínűséggel elmarad az idei ballagás, van azonban, ahol csak elhalasztották az ünnepséget, sőt, egy iskolában alternatív megoldást is találtak az eseményre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!