szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Érettségi nélkül is lehet jelentkezni a technikumok kétéves képzéseire. A bizonyítványt utólag, a szakmai vizsgáig is elég lesz megszerezni.

A napokban beszámoltunk arról a javaslatról, hogy bár szigorú óvintézkedések mellett, de májusban megtartanák a szakmai vizsgákat az iskolai rendszerű szakképzésben. Erről tegnap született egy miniszteri határozat, amely elfogadja ezt a javaslatot. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) határozata pedig azt is kimondja, azok a diákok is jelentkezhetnek a technikumok két évfolyamos képzésére, akik a járványhelyzet miatt nem tesznek tavasszal érettségi vizsgát. Nekik az érettségit utólag, legkésőbb a szakmai vizsgáig kell megszerezniük - közölte az ITM pénteken az MTI-vel.

A vizsgán azok a végzős tanulók vehetnek részt, akik az utolsó tanévben a kötelező szakmai gyakorlat legalább 60 százalékát teljesítették - írják. A részvételnek pedig nem feltétele az előírt okiratok (például nyelvvizsga, jogosítvány) bemutatása, a bizonyítványt ezek nélkül is megszerezhetik a tanulók.

Bódis József, az ITM innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a közleményben kifejtette, az ITM ezzel az intézkedéssel is hozzájárul ahhoz, hogy minden diák továbbtanulhasson, aki szakmát szeretne szerezni.

Májusban tartják a szakmai vizsgákat az iskolai rendszerű szakképzésben

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata alapján a járványhelyzetre tekintettel, szigorú óvintézkedések mellett májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte a tárca vasárnap az MTI-vel. A minisztériumi javaslatról a jövő héten születhet kormánydöntés.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!