szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ahogyan az érettségi döntésben, úgy az iskolák kinyitásában is eltérő tervek, intézkedések vannak folyamatban. Megnéztük, mit lehet tudni az egyes országokról, hol miként döntenek a kérdésben.

Ahogyan azt a napokban megírtuk, Dániában ismét megnyitott néhány iskola, Európában elsőként. Az iskoláknak úgy kell átalakítaniuk a tantermeket, hogy a padok között kétméteres távolság legyen, a szünetekre pedig csak kis csoportokban engedhetik ki a gyerekeket. De Scott Morrison, ausztrál kormányfő is úgy véli, az iskolai körülmények biztonságosak, ezért visszaküldené a diákokat az iskolába.

Ausztriában a végzős osztályok tanulói május 4-én mennek először iskolába, két héttel később az általános iskolások, a középiskolások és a speciális iskolák tanulói is visszaülnek az iskolapadokba. Franciaországban is május 11-én újranyitnak az iskolák. Az oktatás a korábbiakhoz képest sokkal kisebb létszámmal, 15 fős osztályokban folytatódik.

Belgiumban május közepétől fokozatosan kinyitnak a boltok és az iskolák - jelentette be péntek este Sophie Wilmés belga kormányfő. A terv szerint május 18-tól nyitnák meg kapuikat az intézmények. A miniszterelnök azonban hozzátette, bármikor visszavonhatják ezeket a döntéseket, ha a helyzet súlyosbodna.

Nyári felzárkózás?

A brit gyermekjogi biztos szerint meg kell fontolni, hogy az iskolák egyáltalán nyáron kinyissanak-e. Anglia gyermekjogi biztosa szerint az iskoláknak fontolóra kell venniük a nyitást valamilyen formában a hathetes nyári szünet alatt, hogy segítsék a gyermekeket a tantervben való felzárkóztatásban. Maga a nyári iskola ötlete egyébként az ausztriai vezetésnél is felmerült, amerikai mintára hoznák létre a lemaradt diákok számára.

Van, ahol ebben a tanévben már biztosan nem nyitnak ki az iskolák. A georgiai kormány nem tervezi az iskolák újranyitását szeptember 1. előtt a koronavírus-járvány miatt - jelentette be pénteken Giorgi Gaharia georgiai miniszterelnök.

Érettségi körkép a világban: így áll most a helyzet a többi országban

Minden országban más módszert találták ki az érettségikkel kapcsolatban. Van, ahol megtartják, van ahol törölték, nincs egységes stratégia, de az biztos, hogy idén nem lesz mindenhol érettségi.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!