Érettségi-felvételi Eduline

Itt a feketeleves: ennyit kell fizetni a legnépszerűbb szakokért

Elolvasom

Az idén 105 616 diák jelentkezett a felsőoktatásba, a tíz legnépszerűbb alapszakra összesen 47 907-en pályáznak, közülük 39 314-en állami ösztöndíjas képzésre szeretnének bekerülni, így ezúttal is éles lesz a verseny az állami helyekért. Utánajártunk, mennyit kell fizetni a legnépszerűbb szakokon, ha csak költségtérítéses helyre vesznek fel.

Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ezt nem fogják megköszönni a felvételizők a kormánynak - magasabb tandíj, ok nélkül?

Elolvasom

Újabb felsőoktatási intézmény kerülhet bajba a fizetős szakok – ebben az évben már központilag meghatározott – féléves tandíja miatt. A Magyar Táncművészeti Főiskolának szemeszterenként legalább 300 ezer forintot kellene elkérnie az állami ösztöndíjas helyekről kiszoruló hallgatóktól, pedig a rektor szerint ennél jóval olcsóbban is meg tudnák szervezni az oktatást. Az oktatási államtitkárság szerint 2013-ig nem lehet változtatni az összegeken.

Érettségi-felvételi Eduline

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb alapszakokért 2012-ben?

Elolvasom

Gazdálkodási és menedzsment, turizmus-vendéglátás, pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing - ezek voltak a legnépszerűbb alapszakok 2011-ben. A négy gazdasági slágerképzésen egyáltalán nem lesznek állami ösztöndíjas helyek 2012-től, a felvételizők csak önköltséges hallgatóként kezdhetik el az egyetemet, főiskolát. Mindezért félévente 150 és 300 ezer forint közötti összeget kell fizetniük.

Érettségi-felvételi Eduline

Drasztikus vágás: ezt gondoljátok a 2012-es felvételi keretszámokról

Elolvasom

Egy hete hozta nyilvánosságra az oktatási államtitkárság a 2012-es keretszámokat - a legrosszabbul a jogi és gazdasági egyetemre, főiskolára készülő diákok jártak, ezekre a szakokra szinte lehetetlen lesz bekerülni. Az államilag finanszírozott helyek számának drasztikus csökkentéséről több napja vitatkoztok - a kommentekből válogattunk.

1 2 3