Felsőoktatás Eduline

„A hallgatói jogok megnyirbálása a tandíjhoz vezető első lépés” – interjú Nagy Dáviddal, a HÖOK új elnökével

Elolvasom

December eleje óta nem egyeztetett az új felsőoktatási törvény tervezetéről a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával az oktatási államtitkárság, pedig a HÖOK új elnöke szerint lenne miről beszélniük. Nagy Dávid szerint a koncepció legújabb változatában szereplő hallgatói képviseleti rendszer „rosszabb, mint az eredeti”, de „nagyobb itt a baj, mint hogy csak képviseleti arányokról kelljen vitatkozni”. Interjú.

Felsőoktatás Eduline

Az évtized legsúlyosabb zavargása: törnek-zúznak a dühös egyetemisták

Elolvasom

Az utóbbi évek legsúlyosabb zavargásai törtek ki csütörtök este Londonban, ahol az egyetemi tandíjhatárok emelése ellen összehívott tiltakozó demonstráció a rendőrséggel vívott heves összecsapásokba és erőszakcselekményekbe torkollt. A megmozdulás részvevői megtámadták és megrongálták Károly brit trónörökös autóját is, a herceg és vele utazó felesége azonban nem sérült meg.

Felsőoktatás Eduline

Videó: így harcoltak a rendőrökkel az egyetemisták Olaszországban

Elolvasom

A nagy-britanniai diáktüntetések után Olaszországban is tiltakoztak az egyetemi és főiskolai hallgatók az oktatási reform és a tanításra fordított összegek több milliárdos csökkentése ellen - több olasz nagyvárosban felvonultak az elégedetlen diákok, a pisai ferdetoronyból például "Nemet a reformokra!" feliratú transzparenst lógattak ki.

Közoktatás Eduline

Képek: tibeti diákok tüntetnek a bevezetett "oktatási reform" ellen

Elolvasom

Hat iskola tanulói tüntettek tegnap a 14. dalai láma szülővárosában, a tibeti Tolgrenben, a városban bevezetett oktatási reform ellen, amely korlátozza a tibeti nyelv használatát az iskolákban. A londoni székhelyű Free Tibet szervezet szemtanúkra hivatkozva öt- és kilencezer közé tette a tüntetők számát, akik ősi kultúrájuk és anyanyelv-nyelvhasználati jogaik megőrzését követelték az északnyugat-kínai városban, Csinghaj (Qinghai) tartományban.

Közoktatás Edupress

Tüntetnek a diákok Németország nyolcvan városában

Elolvasom

Csaknem százezer diák tüntet Németország nyolcvan városában az oktatás romló minősége és a tandíj ellen. A hétfőn kezdődő ötnapos akcióban a diákok a rossz tanulmányi körülmények, a zsúfolt tantermi helyzet, az oktatás romló színvonala és a tandíj ellen demonstrálnak. Németországban a konzervatív és kereszténypárti tartományokban van tandíj, ám a várható politikai jobbra tolódás miatt egyre több tartományban kívánják bevezetni a tandíjat - tájékoztatott a Kossuth Rádió.

1
15 16 17 18 19 20 21