szerző:
Eduline

"Értetlenül állunk a bejelentés előtt, hiszen pár napja a miniszterelnök eltörölte a keretszámokat, most pedig mégis...

©

"Értetlenül állunk a bejelentés előtt, hiszen pár napja a miniszterelnök eltörölte a keretszámokat, most pedig mégis a felvehető hallgatók számát állapították meg" - így reagált a Hallgatói Hálózat Giró-Szász András kormányszóvivő bejelentésére, aki azt közölte: a kormány döntése alapján 2013-ban legalább 55 ezren kezdhetik el tanulmányaikat államilag finanszírozott formában.

"A tényt, hogy a kormányzat végre a diákok követeléseinek teljesítése irányába indult el, üdvözöljük. Azonban a kormány továbbra sem tud garanciát adni az ígéretére, nem tudják megmondani, hogyan oszlanak majd el ezek a helyek az egyes szakok között. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy változatlanul úgy tűnik, a közgazdász és jogász képzésekre nem jut államilag támogatott hely" - írja a Hallgatói Hálózat, amely támogatja a részösztöndíjas finanszírozási forma megszüntetését, de továbbra is azt követelik, hogy "a keretszámokat az érintettek bevonásával és egyetértésével határozzák meg".
 
"A beígért plusz 24 milliárdba beleszámítanak a PPP konstrukciók és az EU-s pályázatok, amelyek nem fordíthatók oktatásra, ezek beruházási, fejlesztési pénzek, ezzel a forráskivonás problémája nincs megoldva. A normatív támogatás ebben a helyzetben 10 480 hallgatóra szól, míg az állam 55 ezer embert kiván felvenni. Ugyanakkor a  fenntartói, kutatási és hallgatói juttatások továbbra is szűkülnek. Ezek az intézkedések csődbe juttathatnak számos magyar egyetemet" - olvasható a közleményben. 

A Hallgatói Hálózat azt követeli, hogy "a kapkodás és ködösítés helyett a kormány egyeztetéseken alapuló, átfogó reformmal javítsa a felsőoktatás helyzetét". "A ma bejelentett új döntések kialakításában nem vettek részt az érintettek: se az oktatók, se a rektorok, se a diákok képviselőivel nem egyeztettek. Ne állítsák, hogy teljesítették a követeléseinket, mert ez számos ponton hazugság! A kizárólag Fehéroroszországban létező röghöz kötés eltörlésére továbbra sem mutatkozik kormányzati szándék. Nem látszik a forráskivonások leállításának, a hátrányos helyzetűek segítésének szándéka. Arra sincs garancia, hogy minden szakon lesznek államilag finanszírozott helyek. Így a ma bejelentett változtatások, ha meg is valósulnak majd, csak részsikert jelentenek számunkra" - zárul a közlemény.