Felsőoktatás Edupress

Mesterdiploma jár a régi típusú képzésért?

Elolvasom

Bolognai diplomát kapnak a régi rendszerben végzett hallgatók a belgrádi egyetemen, annak ellenére, hogy a szakmai szervezetek törvényellenesnek tekintik az intézkedést. A változás a 2006 júniusában beiratkozott hallgatókat érinti - számolt be az Edupress.

Felsőoktatás Eduline

Bolognaiak a munkaerőpiacon: nyeretlen háromévesek?

Elolvasom

Öt éve vezették be az egész felsőoktatásra kiterjedően az új típusú, kölün alap- és mesterképzésből álló felsőoktatási rendszert és a nagy kérdés már akkor is az volt, hogy hogyan fogadja majd az alapképzés után a tanulmányaikat befejező diákokat a munkaerőpiac. Most kiderült.

Felsőoktatás Eduline

Pálinkás: nem szabad kötelezővé tenni az osztatlan tanárképzést

Elolvasom

Nem ért egyet a kétciklusú szakok osztatlanná alakításával, a pedagóguséletpálya-modellt pedig túl bonyolultnak tartja Pálinkás József. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, volt oktatási miniszter az fn.hu-nak azt mondta: bár több kérdésben különbözik a véleménye Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárétól, nincsenek köztük feloldhatatlan ellentétek.

Felsőoktatás Eduline

Milyen fizetésre számíthatnak a BA- és BSc-diplomások?

Elolvasom

Rosszul jártak a 2006-ban bevezetett bolognai rendszerrel az elmúlt két év bachelor diplomásai: aki BA- vagy BSc-diplomával szeretne elhelyezkedni, alacsonyabb fizetésre, hosszabb álláskeresési időszakra, a munkaadók részéről pedig némi tanácstalanságra számíthat. Kedden ismertették a diplomás pályakövetés legfrissebb eredményeit, ami először adhat visszajelzést a "bolognások" lehetőségeiről.

Felsőoktatás Eduline

Tévhit, hogy munkanélkülieket képeznek az egyetemek?

Elolvasom

„Ostoba legenda, hogy munkanélkülieket képeznek az egyetemek” – mondta Pokorni Zoltán a TV2 Mokka című műsorában. Az oktatási bizottság elnöke szerint az tény, hogy a felsőoktatási képzési szerkezet rossz, azon mindenképpen változtatni kell, de az új felsőoktatási törvény tervezetében szereplő akadémiai és gyakorlati képzés kettéválasztása nem jó megoldás.

Felsőoktatás Eduline

A Fidesznél is kiverték a biztosítékot Hoffmann Rózsa tervei

Elolvasom

Jelenlegi formájában nem támogatja a felsőoktatási törvény koncepcióját a Fidesz–KDNP-frakció oktatási munkacsoportja - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága és a munkacsoport között, december 23-án zajlott egyeztetés emlékeztetőjéből, amely a Magyar Nemzet birtokába került. A Népszava pedig arról ír, hogy sem a felsőoktatási, sem a közoktatási törvény koncepciója nem talált támogatásra szakmai és politikai körökben.

Felsőoktatás Eduline

Pokorni: Magyar Bálint verte szét a kétszintű érettségit

Elolvasom

Fokozatosan szabad csak szélesebb körben előírni az emelt szintű érettségit, időt hagyva a diákoknak és az iskoláknak felkészülni a szigorúbb követelményekre – így nyilatkozott Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter, a parlament oktatási bizottságának elnöke a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában péntek reggel.

Felsőoktatás Eduline

Pokorni: elhibázták a bolognai rendszer bevezetését

Elolvasom

Nem lehet visszatérni oda, ahol nyolc éve voltunk, de nem is lehet azt az akarnok mentalitást folytatni, ami az elmúlt időszakban volt jellemző – mondta Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz és a KDNP szinte minden kérdésben egyetért, az oktatás területén van szakmai nézetkülönbség, de ez nem a két párt vitája.

Felsőoktatás Eduline

Újabb teremfoglalások a Bécsi Egyetemen

Elolvasom

A felsőoktatás költségvetési forrásainak tervezett plafonja ellen a rektorok és a diákok közös akciónapot rendeztek minden osztrák egyetemi városban. A felsőoktatási intézményeken szünetelt a tanítás, helyette gyűléseket, vitanapokat tartottak, több városban tiltakozó meneteket is rendeztek.

1 2