Felsőoktatás Eduline

Ismeretterjesztő műsorokat szeretne a közmédiumokban a HÖOK

Elolvasom

Az oktatással és az ismeretterjesztéssel foglalkozó műsorok mennyiségével, jellegével és tartalmával kapcsolatos irányelvek megfogalmazására kérte a Közszolgálati Kódexszel összefüggésben a Médiatanácsot a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A Médiatanács erről azt követően tájékoztatta az MTI-t, hogy tagjai szerdán találkoztak a HÖOK képviselőivel.

Felsőoktatás Eduline

Megnyirbálnák a hallgatói önkormányzat jogkörét: "abszurd felvetés"?

Elolvasom

Manipulálhatóságra és ismerethiányra hivatkozva megnyirbálnák a hallgatói önkormányzatok szavazati jogát a pécsi és a szegedi egyetem Magyar Hírlapnak nyilatkozó professzorai. Úgy vélik, kevesebb diákot kellene delegálni az intézményi szenátusokba, és nem lenne szabad bevonni őket a személyi döntésekbe. A HÖOK elnöke abszurdnak nevezte az elképzelést.

Felsőoktatás Eduline

Semmire sem lehet használni a diákigazolványt?

Elolvasom

Elektronikus hallgatói választásokat, könnyített ügyfélkapus regisztrációt és az egységes állampolgári kártya mellé egységes, jól működő diákigazolvány-rendszert szeretnének a hallgatók, ezért országos érdekképviseleti szervük és a NetMiniszterelnök elnevezésű online kampányverseny nyertese együttműködést kezdeményezett Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkárral.

Felsőoktatás Eduline

Pokorni: csak hét egyetem élné túl a minőségalapú finanszírozást

Elolvasom

Egyetlen magyar egyetem sem szerepel a világ száz legjobb felsőoktatási intézményeinek listáján, egyedül a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem fér be az első háromszáz-négyszáz helyezett közé. Pokorni Zoltán szerint a magyar felsőoktatás a tömegképzés miatt hasalt el, ha az oktatás minősége alapján finanszíroznák az intézményeket, mindössze hét egyetem maradna talpon.

Felsőoktatás Eduline

„A hallgatói jogok megnyirbálása a tandíjhoz vezető első lépés” – interjú Nagy Dáviddal, a HÖOK új elnökével

Elolvasom

December eleje óta nem egyeztetett az új felsőoktatási törvény tervezetéről a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával az oktatási államtitkárság, pedig a HÖOK új elnöke szerint lenne miről beszélniük. Nagy Dávid szerint a koncepció legújabb változatában szereplő hallgatói képviseleti rendszer „rosszabb, mint az eredeti”, de „nagyobb itt a baj, mint hogy csak képviseleti arányokról kelljen vitatkozni”. Interjú.