Közoktatás MTI

A lengyel kormány bezúzná a kilencosztályos általánost: a tanárok sztrájkolnak

Elolvasom

Országos sztrájkot szervezett pénteken a legtöbb tanárt tömörítő lengyel pedagógus szakszervezet (ZNP), a tiltakozási akcióban a szervezők által közölt adatok szerint az iskolák 37, az oktatásügyi tárca szerint viszont csak az oktatási intézmények 10 százaléka vett részt. A sztrájkot nem támogatta a legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás.

Felsőoktatás MTI

Terrorizmussal vádolnak egy lengyel egyetemistát

Elolvasom

Terrorista jellegű bűncselekmény elkövetésével vádolják hétfőn kezdődött perében azt a lengyel egyetemistát, aki tavaly az alsó-sziléziai vajdasági székhelyen, Wroclawban házi készítésű pokolgépet helyezett el egy városi autóbuszon, és az ügyészség szerint sok ember megölését tervezte.

Közoktatás Eduline

Sztrájkolnak a litvániai lengyel iskolák diákjai

Elolvasom

Általános sztrájkot hirdettek péntektől a litvániai lengyel kisebbségi iskolák tanulói és szüleik: követelik az idén márciusban elfogadott litván oktatási törvény visszavonását, amely szerintük diszkriminálja és sújtja a lengyel iskolákat - adta hírül a lengyel sajtó szerdán.

Közoktatás Eduline

Bezúzatják a botrányt okozó Chopin-képregényt

Elolvasom

A képregény a zeneszerzőt konvenciómentesen igyekezett népszerűsíteni a német és lengyel fiatalok körben: Chopint egy popzenekar vezetőjeként ábrázolja, aki barátaival egy börtönben készül koncertet adni. Legjobb barátjával, egy bőrfejűvel pedig a vulgáris szavakat sem nélkülöző szlengben társalog.