szerző:
Eduline

A szótár igazi jolly joker a nyelvvizsgán - persze csak akkor, ha hatékonyan tudjátok használni, az ismeretlen szavak keresgélésével ugyanis értékes perceket veszíthettek az írásbelin. Mai cikkünkben olyan játékokat és gyakorlatokat ajánlunk, amelyekkel tökélyre fejleszthetitek a szótárhasználatot.

Ha a nyelvvizsgán hatékonyan szeretnétek használni a nyomtatott szótárt - gyorsan és pontosan szeretnétek kikeresni az ismeretlen kifejezéseket -, de általában csak szótárappokat használtok, a vizsgaidőpont előtt öt-hat héttel érdemes belevágni a gyakorlásba, és a következő feladatokkal két-három naponta edzeni a nyelvvizsgáig.

©

Ezeket a rövid gyakorlatokat egy alkalommal többször is megismételhetitek, a hosszabb, bonyolultabb játékokat pedig összesen öt-hat alkalommal. Fontos: nyomtatott szótár alatt a klasszikus egykötetes „tanulószótárat” értjük, ez az ideális méret a nyelvvizsgán.

1. Hány szót ismertek?

Ahogy az előző cikkünkben már említettük, a nyomtatott szótár a nyelvvizsgán mindenekelőtt biztonságérzetet ad - ha nem jut eszetekbe egy kifejezés, nem akadtok el, csak fel kell csapnotok a kötetet. Ugyanakkor bíznotok kell a saját tudásotokban is. Ehhez ajánlunk két gyakorlatot.

Nyissatok ki egy egynyelvű vagy kétnyelvű szótárt (utóbbiból az idegen nyelv-magyar változatot), és számoljátok meg, az adott oldalon vagy oldalpáron hány szót, kifejezést ismertek. Meg fogtok döbbenni, hogy milyen sokat - ez pedig jó önbizalomtréning a nyelvvizsga előtt. A gyakorlatot érdemes rendszeresen megismételni.

2. Ellenőrizzétek a tudásotokat

Nyissátok ki újra az idegen nyelv-magyar vagy az egynyelvű szótárt, és válasszatok ki az adott oldalon öt olyan szót vagy kifejezést, amelyről azt gondoljátok, hogy tudjátok a jelentését, de nem vagytok teljesen biztosak benne. Egy gyors tippelés után ellenőrizzétek magatokat: olvassátok végig a szócikkeket. Ennek a feladatnak is az a célja, hogy megerősítse a szókincseteket, és végigszaladjatok a szócikkekben használatos rövidítéseken, jeleken.

Minden a nyelvvizsgákról

Melyik nyelvvizsgán nincsen nyelvtani feladatsor? Ebben a cikkben megnéztük, hogy a piacvezető nyelvvizsgaközpontok közül hol húzták ki a feladatlistáról a nyelvhelyességet mérő tesztet, és hol ellenőrzik továbbra is külön feladattal a szókincsbeli és a nyelvtani tudást.
Itt megnézhetitek, hány feladatot kell megoldanotok a legnépszerűbb B2-es, kétnyelvű nyelvvizsgákon, ebben a cikkben pedig az egynyelvű B2-es nyelvvizsgák feladatszámáról és -típusairól találtok hasznos információkat.

Ebben a cikkben arról találtok infót, a vezető nyelvvizsgaközpontok közül melyek (és milyen vizsgarészeken) engedik a nyomtatott szótár használatát, sőt hasznos tippeket is adunk a hatékony szótárhasználathoz.

3. Játék az abc-vel

Lássuk be, a hétköznapokban nem nagyon kell bizonygatnotok, hogy tudjátok az abc-t magyarul, angol, franciául vagy bármilyen más nyelven. Magasbiztosan azonban csak akkor tudtok szótárazni, ha begyakoroljátok az abc-t.

©

Kérjetek meg valakit, hogy segítsen a következő játékban. Adjátok oda az idegen nyelv-magyar vagy egynyelvű szótáratokat egy adott oldalon kinyitva, és kérjétek meg az illetőt, hogy írjon le egy lapra egymás alá legalább 10-12 szót az adott oldalról, de úgy, hogy a listán szereplő szavak sorrendje még véletlenül se egyezzen meg a szótároldal alfabetikus sorrendjével. Ehhez a segítőtöknek nem kell tudnia az adott idegen nyelven, de a helyesírás azért fontos. A feladat a következő: meg kell próbálni a lehető leggyorsabban abc-sorrendbe tenni a lista szavait. A végén a szótároldallal ellenőrizhetitek magatokat, hiszen ott a tökéletes abc-sorrendet találjátok meg.

4. Játék a haszontalan szavakkal

Üljetek le egy magyar-idegen nyelv szótárral, és kérjetek meg valakit, hogy mondjon 15 minél szokatlanabb szót, ti pedig írjtok le azokat (például nyavalyog, kolbászmérgezés, légycsapó, hintapolitika, darabbérrendszer - nem baj, ha azt sem tudjátok, magyarul mit jelent egyik-másik kifejezés). Ha kész a lista, keressétek meg a szavak angol/német/spanyol stb. megfelelőjét a lehető leggyorsabban a kétnyelvű szótárban. Aztán lehet villogni az újonnan megszerzett szókinccsel az iskolában, az egyetemen vagy a munkahelyen.

Plusz egy ötlet: ha a családtagjaitok, barátaitok tudnak angol/németül vagy más idegen nyelven, ugyanezt el lehet játszanni visszafelé is, vagyis idegen nyelv-magyar szótárral, illetve egynyelvű szótárral is.

5. Ti tudtok „szótárul”?

A szótárappoknak nem kell különböző jeleket, rövidítéseket alkalmazniuk, hiszen nincsenek helyszűkében. A nyomtatott szótárakban viszont - rengeteg szócikket és azokban sok hasznos infót zsúfolnak egy kötetbe - nagyon sok ilyet találhattok. Márpedig ezeket a „szótárnyelvi” dolgokat anyanyelvi szinten kell ismernetek, ha egy szó megfelelő alakját szeretnétek használni a megfelelő vonzatokkal, ragokkal, névelőkkel, elöljárószavakkal a leggyakoribb szóösszetételekben. Fontos, hogy annak az egy vagy több szótárnak ismerjétek a speciális jeleit, rövidítéseit, amelyeket a nyelvvizsgán használni fogtok.

Miután végigböngésztétek a szótáratok jelmagyarázó oldalait (ezeket a kötet legelején találjátok), csapjátok fel bármelyik oldalon, és teszteljétek magatokat így: ugráljatok egyik szócikkről a másikra teljesen véletlenszerűen, és ellenőrizzétek, hogy az adott szócikk minden jelét, rövidítését ismeritek-e, tudjátok-e, hogy mit jelent, mire vonatkozik. Ha valamelyik nem világos, nézzétek meg a jelmagyarázatot. Valószínű, hogy egy oldalon vagy oldalpáron ide-oda ugrálva a szótár legtöbb fontos jele, rövidítése elő fog kerülni.