szerző:
Eduline

2018-tól az első sikeres nyelvvizsga árát visszakapják a 35 évnél fiatalabbak. Rengeteg olvasónk tett fel erről kérdéseket, itt találjátok a válaszokat.

Csak a középiskolások nyelvvizsgázhatnak ingyen?

Nem. Bárki, aki 35 évnél nem idősebb, ingyen szerezheti meg az első nyelvvizsgáját.

Befizetik helyettem a nyelvvizsgadíjat?

Nem, a vizsgát továbbra is saját zsebből kell majd fizetni, a sikeres vizsgát követően lehet majd kérni a vizsgadíj kifizetését - vagyis ekkor kapjátok majd meg a vizsga árát.

©

Vagyis csak akkor kapom vissza a pénzt, ha megszerzem a nyelvvizsga-bizonyítványt?

Igen, csak  sikeres nyelvvizsgáért jár vissza a vizsgadíj.

Elég, ha a szóbeli vagy az írásbeli megvan?

Nem,  követelmény az írásbeli és a szóbeli vizsga együttes megléte.

És ha nem egyszerre teszem le az írásbelit és a szóbelit? Mind a kettőt kifizetik?

Ha a vizsgázó a nyelvvizsgát nem egy időben, hanem részvizsgánként - de még a 35. életév betöltését megelőzően - szerzi meg, akkor az időben második részvizsga díját térítik meg.

Már az idei nyelvvizsgákat is kifizetik?

Nem, a program 2018-tól kezdődik.

Mekkora összegről van szó?

A vezető magyar nyelvvizsgaközpontokban 25-35 ezer forint közötti összegbe kerül egy középfokú nyelvvizsga. 2018-ban a térítés összege 34 500 forint lesz, vagyis akkor is csak ennyi pénzt kaptok vissza, ha ennél drágább nyelvvizsgát tesztek.

Milyen nyelvvizsgákra vonatkozik az ingyenesség?

Az első sikeresen teljesített komplex középfokú (B2) nyelvvizsgára vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgára, valamint a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgára.

Rengeteg diák szorulhat ki az egyetemekről, főiskolákról a kötelező nyelvvizsga miatt

Három év múlva már csak az felvételizhet egyetemre, akinek lesz középfokú nyelvvizsgája. Miközben a felvételizők száma demográfiai okokból is csökken, ez az intézkedés a maihoz képest akár 10 ezerrel is csökkentheti a felvehető hallgatók számát 2020-ra. Az Index a 3-4 éves nappali alapképzésekre és 5-6 éves osztatlan képzésekre (orvos, jogász stb.)