Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Figyelem! Több nyelvvizsga megváltozik ősztől

Érdemes átböngészni a nyelvvizsgaközpont honlapját, ha novemberben, vagy azután mentek vizsgázni.

Forrás: Shutterstock

A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központtól (NYAK) megtudtuk, minden nyelvvizsga feladatszerkezete megváltozik kisebb-nagyobb mértékben novembertől, de nem egységesen.

hirdetés
hirdetés

Mint ahogy arról korábban már írtunk, az ELTE Origó nyelvvizsga megváltozik, az írásbelin két feladattal mérik az olvasáskészséget és az íráskészséget, szóbelin pedig a beszédértést.

A TELC esetében november 19-től az angol és német B1 és B2 vizsgák változnak meg. Ezeken a korábbi egy levél helyett kettőt kell majd írni a rendelkezésre álló 60 perc alatt. A második levél egy e-mail lesz a hagyományos mellett. Változik a megnóhallgatás is: az első feladat nem igaz-hamis lesz, hanem párosító, és csak egyszer lehet meghallgatni (ez utóbbi az angol B2-re nem vonatkozik).

 

Itt vannak az idei árak: ennyit kell fizetni a legnépszerűbb nyelvvizsgákért

A BME közleményében azt írja, a változásoknak köszönhetően könnyebb lesz a nyelvvizsga megszerzése. Náluk például az egyik vizsgarészen elért eredmény kompenzálhatja a másikon vétett hibákat, így például az írásbeli a szóbelivel feljavítható lesz. Az íráskészséget két feladattal mérik ezentúl, a beszédértés második feladata igaz-hamis helyett hármas feleletválasztós lesz.

A NYAK közlése szerint egyébkén nem kell komoly változásokra számítani, csak egy hatékonyság- és minőségnövelő ajánlást teljesítenek a nyelvvizsgaközpontok.

Frissítés: az ECL a cikk megjelenése után közölte, az ő vizsgarendszerük már korábban megfelelt a NYAK új elvárásainak, így náluk most nem lesz változás.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásNyelvoktatás hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X