szerző:
Eduline

"Az idei tanév érettségi vizsgáin használhatóak lesznek-e az állami kiadású (OFI) atlaszok mellett más, a diákok által korábban alkalmazott történelmi atlaszok is?" - teszi fel a kérdést a Történelemtanárok Egylete a Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek címzett nyílt levelében.

©

"Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a Magyar Idők című lap 2017. augusztus 7-ei számában megjelent interjúban  azt mondta: “Azt tervezzük, hogy a régebbi középiskolai történelmi atlaszokat még egy évig lehessen használni. Korábban úgy volt, hogy idén lehet utoljára, de talán így könnyebb lesz az átmenet, több ilyen kérést kaptunk iskoláktól, amit megfogadunk, bár időközben elkészült az új atlasz". Tudomásunk szerint a korábban használt történelmi atlaszok alkalmazhatóságáról nem jelent még meg jogszabály" - olvasható a levélben.

A Történelemtanárok Egylete hozzáteszi: hónapokkal a tankönyvrendelés után, napokkal a következő tanév előtt bizonytalanságot kelt, hogy ebben a fontos kérdésben még nem tudnak bizonyosat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a májusi történelemérettségi reggeléig nem jutott el mindenkihez az a rendelet, amely a történelmi atlaszok használatát szabályozta. Volt olyan középiskola, ahol az érettségizők egy számukra teljesen ismeretlen atlaszt kaptak a vizsga előtt percekkel - erről panaszkodtak többen az eduline olvasói közül.

Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló rendelet „a 2016/2017. tanév május–júniusi vizsgaidőszakában az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és -kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2015/2016. tanévben tankönyvjegyzékre került középiskolai történelem atlaszok is használhatóak.

Tehát bár idén még engedte a rendelet a magánkiadók atlaszait, de nem mindet, csak a 2015/16-os tankönyvjegyzékben szereplőket. Ez azonban sok helyen gondot okozhatott, ugyanis a diákok egy része régebbi kiadású atlaszt használt (volna), és sok iskola könyvtárában is csak ilyenek megtalálhatók. Az elterjedt atlaszok közül a Cartographia Tankönyvkiadó a CR-0008 és CR-0080 kódszámú atlaszának használatát nem engedte meg meg a rendelet, és ez - mint kiderült - okozott kínos meglepetést.

Emelt szintű történelem érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű történelem érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés